Северна Корея официално съобщи, че е извършила напълно успешен опит

...
Северна Корея официално съобщи, че е извършила напълно успешен опит
Коментари Харесай

Северна Корея се похвали с перфектно успешен опит с водородна бомба

Северна Корея публично заяви, че е направила " изцяло сполучлив опит с атомна бомба ". Новината беше обявена в ефира на централната телевизия на КНДР, откакто сутринта беше записано мощно земетресение на територията на страната с епицентър зоната, където е ситуирана севернокорейската площадка за нуклеарни проби и огнище на земната повърхнина, предадоха международните организации, представени от бТВ.

Часове след шестата нуклеарна експлозия на Северна Корея централната държавна телевизия разгласи, че " тестването на водородната бомба е съвършен триумф ", съобщи Франс прес, представена от Фокус.

Съединени американски щати и Китай показаха, че трусът е провокиран от " евентуална детонация ", а Япония напряко удостовери, че става въпрос за нуклеарен гърмеж.

Часове по-рано държавната организация КЦТА популяризира фотоси на водача Ким Чен-ун с оръжие, за което се твърдеше, че е нова атомна бомба.

 1970323

" Опитът с водородната бомба е минал изцяло сполучливо ", разгласи държавната телевизия, добавяйки, че водородният заряд, с който е изработен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета.

КНДР съобщи, че тестването на водородната бомба от през днешния ден не е довело до приключване на радиация или до други отрицателни последици върху околната среда, съобщи РИА Новости.

" Потвърдено е, че тестването не е довело до срутване на земни маси, приключване на радиация или на други отрицателни въздействия върху околната среда ", оповестява централната държавна телевизия на Северна Корея.

Съобщава се също, че тестването е било осъществено по заповед на севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Ето и формалното известие на държавната телевизия на КНДР:



Това е шестия севернокорейски нуклеарен опит.

Реакции

Той е " искрено и жестоко нарушаване на настоящите резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", " опасност за цялата интернационална общественост и е изцяло недопустим ", съобщи министър председателят на Япония Шиндзо Абе.

Министърът на външните работи Таро Коно дефинира опита като " предизвикващ извънредно мощно страдание ".

Генералният секретар на японското държавното управление Йошихиде Суга остро осъди теста и съобщи, че разновидностите за наказания против Северна Корея включват ограничавания в търговията с петролни артикул, съобщи Ройтерс.

Самолети на въздушните сили за самозащита на Япония ревизират атмосферата в региона на Японско море за евентуално повишение на нивото на радиацията.

Южна Корея неотложно свика изключителна среща на съвета за национална сигурност. Председателят на комисията по защита в южнокорейският парламент съобщи, че земетресението евентуално е резултат от гърмеж с мощ 100 килотона, което е четири до пет пъти по-силно от бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 година

Правителството на Южна Корея осъди строго последното нуклеарно тестване на Северна Корея, заявявайки, че ще желае нови и по-мощни наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да изолира изцяло комунистическата си съседка, съобщи Yonhap.

" Президентът Мун Джей-ин съобщи, че страната няма в никакъв случай да разреши на Северна Корея да продължи с развиването на нуклеарната и ракетната си технологии ", съобщи водещият консултант по национална сигурност към президентството Чун Ой-йонг по време на конференция, извършена след свикването на съвета за национална сигурност на Южна Корея.

Властите на Южна Корея са подготвени да прегледат опцията да разположат " най-мощното тактическо оръжие на Съединени американски щати " на своя територия след новото нуклеарно тестване на КНДР, съобщи ТАСС. Също по този начин се отбелязва, че Сеул ще се бори за приемането на " най-строги " наказания във връзка с Северна Корея. Изразено е мнение, че мощността на взривената през днешния ден бомба може да доближи до 100 килотона.

Китайското външно министерст изво лезе с публично заявление, в което уточни, че " уверено се опълчва " и " мощно осъжда " нуклеарното тестване, което Северна Корея организира през днешния ден, написа The Guardian.

" КНДР още веднъж организира нуклеарно тестване макар широкоразпространената съпротива на интернационалната общественост ", написа в заявката. Китайското държавно управление уверено се опълчва на тестването и мощно го осъжда.

Действащият ръководител на ОССЕ и министър на външните работи на Австрия Себастиан Курц съобщи, че тестванията на нуклеарно оръжие на Северна Корея нарушават интернационалните отговорности на страната и са " безразсъдна и безотговорна " постъпка на фона на напрегнатата обстановка на Корейския полуостров, съобщи РИА Новости.

" Категорично съдя нуклеарното тестване на КНДР. То е освен очевидно нарушаване на интернационалните отговорности на Северна Корея, само че и необмислен и безконтролен акт по време на нараснало напрежение на Корейския полуостров ", съобщи Курц.

Той прикани КНДР " да приключи едностранните провокации и да се върне на договарянията ", а също по този начин изиска незабавна реакция за случилото се от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР