Северна Корея обяви официално, че е тествала вчера нова хиперзвукова

...
Северна Корея обяви официално, че е тествала вчера нова хиперзвукова
Коментари Харесай

Заклеймено от САЩ, Южна Корея и Япония: Пхенян тества хиперзвукова ракета на твърдо гориво

Северна Корея разгласи публично, че е тествала през вчерашния ден нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво със междинен обхват, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на държавната организация КЦТА. Изпитание е било жигосано от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.

Изстрелването е имало за цел да тества надеждността на нови многостепенни мотори с твърдо гориво с висока двигателна сила и хиперзвукова управляема бойна глава със междинен обхват. Изпитанието не е представлявало опасност за прилежащите страни, показва КЦТА.

От южнокорейската войска обявиха, че вчерашното изстрелване е било от региона на столицата на КНДР Пхенян в 14:55 ч. локално време. Ракетата е прелетяла към 1000 километра от източното крайбрежие на Северна Корея във вътрешността в морето.

От Пхенян са разгласявали проби на своите нови мотори на твърдо гориво за балистични ракети със междинен обхват на 11 и 14 ноември предходната година.  

Mиналата седмица  Ким Чен Ун назова Сеул собствен „ главен зложелател “ и предизвести, че няма да се поколебае да унищожи Южна Корея.

Министерството на защитата на Сеул осъди изстрелването, заявявайки, че ще извърши „ голям отговор “, в случай че Северна Корея извърши „ директна провокация “ против Юга.

„ Това държание на Северна Корея е очевидна провокация, която нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, забраняващи потреблението на технология за балистични ракети. Отправяме строго предизвестие и мощно призоваваме това да спре неотложно “, се показва в изказване на Южна Корея.

Ракетите с твърдо гориво са по-лесни за скриване и по-бързи за пукотевица, а хиперзвуковите ракети нормално разрешават маневриране по време на полет и по-добро поразяване на цели.

Отношенията сред Северна и Южна Корея са в една от най-ниските си точки от десетилетия, откакто Ким Чен Ун затвърди страната си като нуклеарна мощ в конституцията и тества няколко съвременни междуконтинентални балистични ракети.

Междувременно Пхенян ускори връзките си с Русия, като през септември Ким направи рядко задгранично пътешестване, с цел да се срещне с президента Владимир Путин.

Миналата година Пхенян сполучливо изведе разследващ спътник в орбита, откакто получи това, което Южна Корея твърди, че е съветска помощ, в подмяна на доставки на оръжие за войната на Москва в Украйна.

Въпреки сложната си икономическа обстановка Пхенян организира рекордна поредност от оръжейни проби през 2023 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР