Северна Корея обяви днес, че разполагането на американско въоръжение като

...
Северна Корея обяви днес, че разполагането на американско въоръжение като
Коментари Харесай

Северна Корея заплаши с ядрено оръжие заради американски прояви на военна сила

Северна Корея разгласи през днешния ден, че разполагането на американско въоръжение като самолетоносачи, бомбардировачи и въоръжени с ракети нуклеарни подводници на територията на Южна Корея може да сътвори условия за потребление на нуклеарно оръжие. Това огласи министърът на защитата на Корейската народнодемократична република (КНДР) Кан Сун-нам, представен от държавната медия КЦТА.

Ройтерс отбелязва, че изказването подвига залозите за демонстрация на военна мощ от страна на двете страни, като се има поради опълчването във връзка с стратегиите на Северна Корея за нуклеарно въоръжаване и изстрелване на балистични ракети.

В мнението си севернокорейският министър също по този начин упрекна Съединени американски щати и Южна Корея за повишаване на напрежението в района, като разкритикува първата среща на образуваната от тях консултативна група по нуклеарните въпроси.

" Все по-очевидното разполагане на стратегически нуклеарни подводници и други стратегически военни активи може да отговори на изискванията, посочени в законите на КНДР, за приложимост на нуклеарно оръжие ", гласи още изказването.

Думите му се отнасят за американската нуклеарна подводница клас " Охайо ", която по-рано тази седмица дойде в пристанището на южнокорейския град Пусан.

" Този стадий от военното опълчване на Корейския полуостров изплува като рискова действителност ", прибавя в информацията си КЦТА.

Изявлението идва, откакто американски военнослужещ мина демаркационната линия сред Южна и Северна Корея и навлезе на севернокорейска територия във вторник. Това се случва тъкмо сега на изостряне на връзките сред двете Кореи, както и сред КНДР и Съединени американски щати. От Пхенян към момента не са коментирали случая с американския боец.

Миналата година изолираната страна одобри нов, допълнен закон за потреблението на нуклеарното оръжие, който афишира статута й на ядреновъоръжена страна за " необратим ".

" От първостепенна значимост е с узаконяването на нашата политика на нуклеарно въоръжаване да се прокара една непреодолима граница за опитите да се вършат сделки за нашите нуклеарни оръжия ", сподели тогава водачът на Северна Корея - Ким Чен-ун, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР