Северна Корея обяви днес, че е изстреляла вчера най-новата си

...
Северна Корея обяви днес, че е изстреляла вчера най-новата си
Коментари Харесай

Предупреждение към САЩ: Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея разгласи през днешния ден, че е изстреляла през вчерашния ден най-новата си междуконтинентална балистична ракета - " Хвасон-18 ", която е способна да доближи всяка точка от територията на Съединени американски щати , съобщи Ройтерс.

Този ход е бил подхванат като предизвестие към Съединените щати поради засилващата се неприязън от тяхна страна , написа в известието, публикувано от севернокорейската държавна новинарска организация КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният началник Ким Чен-ун персонално е следил изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, с цел да порази сполучливо набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

Вчера южнокорейските въоръжени сили оповестиха, че Северът е изстрелял втора ракета в границите на няколко часа , а източници от японското държавно управление допуснаха, че става въпрос точно за междуконтинентална балистична ракета.

Днес севернокорейският водач сподели, че ракетният пуск изпраща " явен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна нервност " против страната му.

" Порочната упоритост на американските империалисти и техните васални сили за борба няма да отслабне от единствено себе си " , предизвести той и акцентира на нуждата Северна Корея " в никакъв случай да не подценява всичките безразсъдни и безотговорни военни закани на враговете ".

Съединени американски щати и техните съдружници в района - Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Също през вчерашния ден Китай - най-близкият съдружник на Северна Корея, който преди е дал своя вот в поддръжка на наказания против нея - обаче многозначително одобри високопоставена делегация на затворената комунистическа страна.

Днес Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере на изключително съвещание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол на собствен ред предизвести Севера да не подхваща провокации, които единствено ще му донесат още проблеми.

В взаимно изказване Вашингтон, Сеул и Токио оповестиха, че са задействали напълно система за следене в действително време на ракетните тествания на Пхенян. Съединени американски щати и техните съдружници в Североизточна Азия също така са се договорили да организират повече взаимни военни учения.

Войниците от интернационалните сили под американско командване от южнокорейската страна на границата със Севера към този момент още веднъж вървят въоръжени на фона на нарасналото напрежение в района, заяви още Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР