Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна

...
Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна
Коментари Харесай

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба

Северна Корея разгласи, че е направила сполучлив опит с атомна бомба. Според Пхенян новата бомба може да бъде инсталирана на междуконтинентална балистична ракета.

Предполага се, че това е най-мощното оръжие, което Северна Корея в миналото е тествала. Взривяването е предизвикало земетресение от 6,3 по Рихтер с епицентър зоната, където е ситуирана севернокорейската площадка за нуклеарни проби.

Какво известие получи светът с този опит?

Aко до този миг е имало подозрения или някой е оспорвал, че Северна Корея имат толкоз мощно оръжие- в този момент към този момент е ясно.

Водородните бомби употребяват правилото на термоядрения синтез, обединение на атоми. За да бъде задействана обаче, на тази бомба ѝ е необходим детонатор, който е елементарна атомна бомба.

И в случай че в действителност, тази бомба може да се " качи " на междуконтинентална балистична ракета, това значи, че може да прелети над 5000 км.

Трусът бе регистриран тази заран в региона, където Пхенян извърши предходните си нуклеарните си проби. По данни на южнокорейската метеорологична работа обаче този път трусът е бил доста по-силен.

" Силата беше 11 пъти по-голяма от тази на четвъртото изкуствено земетресение и пет-шест пъти по-голяма от тази на петото ", споделя Лий Ми-сеон, общоприет шеф на Южнокорейския сеизмологичен център.

Американският геологически институт в началото заяви, че трусът е бил с магнитуд 5,6 по Рихрер на 10 км дълбочина. По-късно обаче силата бе поправена на 6,3, на нула метра дълбочина. Това значи, че нуклеарният опит е бил най-мощният, който севернокорейците са правили до момента.

Часове по-рано севернокорейската държавна телевизия излъчи фотоси на водача Ким Чен-ун, който преглежда нов тип атомна бомба, която по информация на медията може да се инсталира върху междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейците посрещнаха с наслада сполучливия нуклеарен тест.

Южна Корея обаче са обезпокоени.

Пхенян извърши предходния нуклеарен опит през септември 2016 година В отговор Организация на обединените нации наложи наказания на режима, а интернационалната общественост ускори натиска върху Пхенян да приключи нуклеарната си стратегия и да спре изстрелването на ракети, които биха могли да доближат територията на Съединените щати.

Светът осъди шестия нуклеарен опит на Северна Корея. Българското външно министерство също прикани Пхенян да приключи един път вечно своята нуклеарна и балистична стратегия.

Южна Корея изиска " най-строги ограничения " от северната си съседка. „ Северна Корея позволи неуместната тактическа неточност да изстреля междуконтинентални балистични ракети и да извърши нуклеарен тест, с което ускорява напрежението на Корейския полуостров и заплашва международния мир. Това ще я изолира още повече ", разяснява Мун Че-ин, президент на Южна Корея.

Шиндзо Абе, министър ръководител на Япония, съобщи, че дружно с интернационалната общественост, в това число Съединените щати, Южна Корея, Китай и Русия, Япония ще предприеме решителни дейности по отношение на Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп написа в „ Туитър”: „ Думите и дейностите на Северна Корея не престават да бъдат доста враждебни и рискови за САЩ”.

Китай настоя Пхенян да съблюдава резолюциите на Организация на обединените нации. Русия съобщи, че с днешния опит Северна Корея основава сериозна опасност за мира в района, а Франция и Германия ще изискат Европейски Съюз да наложи още по-строги наказания против Пхенян.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР