Северна Корея обвини Израел, че е бомбардирал болница в ивицата

...
Северна Корея обвини Израел, че е бомбардирал болница в ивицата
Коментари Харесай

Северна Корея: Израел извърши военно престъпление в Газа под покровителството на САЩ

Северна Корея упрекна Израел, че е бомбардирал болница в линията Газа на 17 октомври, като съобщи, че той намерено е направил военно закононарушение " под неприкритото застъпничество на Съединени американски щати " , съобщи Ройтерс.

В изказване, публикувано от държавната Корейска централна телеграфна организация, представител на външното министерство на Пхенян също по този начин упрекна Съединени американски щати, че са " дали зелена светлина на Израел да избива палестинците без никакви терзания " , като са му доставяли оръжия и военна поддръжка, в това число посредством разполагане на самолетоносачи в Близкия изток.

" Това демонстрира, че Съединени американски щати са съизвършител, който е съдействал за геноцида, осъществяван от Израел и го е подпомагал ", съобщи представителят.

В изказването на външното министерство не се показват никакви доказателства в поддръжка на тези изказвания, отбелязва Ройтерс.

Севернокорейските държавни медии постоянно са се разгласявали против западните позиции, изключително тези на Съединени американски щати, по интернационалните въпроси. Те също по този начин постоянно насочат нападки към Вашингтон.

Ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа съобщи, че 471 души са починали при гърмеж в болница " Ал Ахли ал Араби " по-рано този месец. Според палестинците и арабските страни болничното заведение е била наранена от израелски въздушен удар.

Израел съобщи, че гърмежът е породен от несполучливо изстреляна ракета на палестинската въоръжена формация " Ислямски джихад ", която отхвърля да носи отговорност. Във вторник формален представител на Съединени американски щати съобщи, че чиновниците на американското разузнаване " огромна убеденост " считат, че детонацията е породена от палестинска ракета, която се е разпаднала по време на полет, а не от Израел.

Все още има неизясненост към броя на жертвите и ранените при детонацията в болничното заведение, отбелязва Ройтерс.

Междувременно координаторката на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси за палестинските територии Лин Хейстингс предизвести, че " в  Газа не е останало безвредно място " поради израелските бомбардировки на анклава от началото на войната с " Хамас " на 7 октомври, съобщи Франс прес.

Хейстингс, уточни в изказване, че " предварителните предизвестия ", отправени от израелската войска към хората да се изтеглят от регионите, които има намерение да нападна, " нямат никакво значение ". " Няма безвредно място в Газа ", добави тя.

Организация на обединените нации предизвести още, че горивото в линията Газа е на привършване, което ще принуди организацията да ограничи внезапно напъните си за оказване на помощ на блокирания и унищожен от израелски въздушни удари анклав, откакто преди повече от две седмици бойците на " Хамас " започнаха офанзива против Израел, показва Асошиейтед прес.

Предупреждението бе отправено в миг, когато лечебните заведения в Газа, чиито запаси се изчерпват, се пробват да лекуват голям брой ранени.

А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се сблъска с ответни реакции от страна на Израел, откакто съобщи, че офанзивата на " Хамас ", провокирала войната, не се е случила " във вакуум ".

Здравни чиновници обявиха, че броят на починалите нараства, а израелски самолети продължват да обстрелват Газа. Работници извадиха убити и ранени цивилни, в това число доста деца, от руините на разрушени здания в целия анклав.

Министерството на здравеопазването на Газа, което се управлява от " Хамас ", заяви, че през последните 24 часа са починали повече от 750 души. Асошиейтед прес не може да ревизира броя на убитите от самостоятелни източници и не е известно дали броят на жертвите включва и бойци на " Хамас ".

Израелската войска, която упреква " Хамас ", че работи прикривайки се зад цивилното население, съобщи, че при ударите ѝ са убити бойци на групировката и са унищожени военни цели.

От началото на спора бойците на " Хамас " в Газа не стопират да обстрелват Израел с ракети.

Увеличаването на броя на жертвите в Газа – откакто предходния ден бяха убити 704 души – е невиждано в продължаващия от десетилетия израелско-палестински спор. Още повече човешки жертви може да има, в случай че Израел стартира предстоящата сухопътна интервенция, целяща да унищожи " Хамас ", показва АП.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР