Северна Корея може да предприеме военни действия около ключовата среща на върха: Южна Корея

...
Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета (ICBM) или
Коментари Харесай

Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета (ICBM) или да предприеме други военни действия в знак на протест срещу голяма среща на върха между Съединените щати, Южна Корея и Япония, заяви южнокорейски депутат, позовавайки се на разузнавателната агенция на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да се срещне с южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида в Кемп Дейвид на 19 август, тъй като се стреми да засили връзките между Сеул и Токио на фона на нарастващите ядрени заплахи от Северна Корея и Китай увереност.

Северна Корея критикува задълбочаването на военното сътрудничество между трите нации като част от предполагаемите усилия за създаване на „азиатска версия на НАТО“. Китай, ключов съюзник на Пхенян, отправи подобни обвинения.

Ю Санг-бум, член на южнокорейския парламент, каза пред репортери след среща с шефа на Националната разузнавателна служба в четвъртък, че Северна Корея планира „провокации“. Подкрепящи превозни средства за потенциално изстрелване на ракети бяха забелязани в райони близо до Пхенян, като същевременно бяха засечени и чести движения на пропеланти от фактора течно гориво, каза той.

Уединеният щат може също така да опита друго изстрелване на шпионски сателит в края на август или началото на септември след провала на първото им усилие през май, каза Ю.

Имаше шанс това да се случи на 9 септември, когато Северна Корея празнува 75-ата годишнина от основаването си, добави той.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, който включи шпионски сателит сред списъка с ключови изисквания за оръжия, вече направи втория опит за изстрелване приоритет, след като първият беше счетен за „най-сериозния провал“.

Северна Корея, която затвори границите си с пандемията от COVID-19, също се отваря, според южнокорейското разузнаване.

Русия се споразумя за широко сътрудничество в областта на отбраната, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с Ким миналия месец и наблюдаваше военен парад с него в Пхенян, каза Yoo, цитиран от южнокорейското разузнаване. Китайски служители също присъстваха на парада, а южнокорейското разузнаване казва, че Пхенян също напредва с отварянето на границата с Китай.

„Националната разузнавателна служба очаква, че Русия и Северна Корея ще ускорят сътрудничеството си в областта на отбраната и тя внимателно проследява движенията“, за да забележи евентуален руски трансфер на технология за ядрени ракети на Пхенян, каза Ю.

Съединените щати обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия за нейната инвазия в Украйна, и в сряда обявиха нови санкции срещу три субекта, които според тях са участвали в оръжейни сделки между двете страни.

Пхенян и Москва отрекоха оръжейни сделки.

От началото на 2022 г. Северна Корея е изстреляла около 100 ракети, докато Ким ускорява разширяването на забранената програма за ядрени и балистични ракети на страната си.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР