Северна Корея миналата седмица изстреля балистични ракети с малък обсег,

...
Северна Корея миналата седмица изстреля балистични ракети с малък обсег,
Коментари Харесай

Ще атакува ли първа Северна Корея

Северна Корея предходната седмица изстреля балистични ракети с дребен обхват, до момента в който държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се приготвяше да открие среща на върха за демокрацията в Южна Корея. Това се случи и дни откакто Съединени американски щати и Южна Корея завършиха траяли 11 дни взаимни военни учения, наречени " Щит на свободата ", отбелязва катарската медия " Ал Джазира ". Северът от дълго време осъжда взаимните военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея, като ги назовава подготовки за инвазия.

Реално Северна и Южна Корея са в положение на война, защото в никакъв случай не са сключвали кротичък контракт след кървавия спор на Корейския полуостров в средата на предишния век.



По-рано този месец Пхенян предизвести, че Сеул и Вашингтон ще платят " скъпа цена " за тазгодишните учения " Щит на свободата ", в които участваха два пъти повече военнослужещи от предходната година.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун още веднъж показва, че се приготвя за опълчване с съперниците си, като съобщи, че времето за спокойно отношение с Южна Корея е завършило и той има право да унищожи съседа си, показва " Блумбърг ". За да поддържа заканите си, Ким ускорява качествата си за нанасяне на удари, като организира с бързи темпове тествания на най-новите си балистични ракети - те стават по-големи, по-смъртоносни и могат да доближат Съединени американски щати и съдружниците им в Азия. Той също по този начин постоянно се появява с щерка си на демонстрациите на военна мощност, сигнализирайки, че има квалифицирано последващо потомство водачи на фамилната династия, изкована по време на Студената война.

Южна Корея превъзхожда доста КНДР във всяко едно военно и индустриално отношение. С изключение на ракетите, Пхенян разполага с извънредно остарели оръжия от 60-те години на предишния век. Севернокорейската стопанска система работи в непрекъснат боен режим от Корейската война насам, само че даже военната ѝ промишленост е остаряла и неефективна спрямо тази на Южна Корея.

Ракетите и нуклеарните бойни глави в някаква степен служат като изравнител на силите – Ким може да заплашва, че в случай че режимът му бъде заплашен, ще нанесе големи загуби на цивилното население на противниковите страни.



Севернокорейските междуконтинентални ракети, предопределени да носят нуклеарни бойни глави могат да доближат даже континенталната територия на Съединени американски щати.

Ким също по този начин модернизира ракетния си боеприпас, като се сне от въоръжение старите разновидности на ракетите " Скъд " от руската ера и мина към ракети, които разчитат в огромна степен на по-нови съветски технологии и могат да бъдат създавани макар глобите против режима му. Освен това той се стреми да усили заряда на бойните им глави.

През 2021 година Пхенян даде обещание да създаде хиперзвукови ракети и други високотехнологични оръжейни системи и от този момент интензивно организира тествания на нови оръжия, с цел да се бори с хипотетичната неприязън от страна на Съединени американски щати, отбелязва " Форин полиси ". 

Военните разноски на Северна Корея възлизат на сред 7 и 11 милиарда $ годишно или 20-30% от брутния вътрешен артикул на страната, което няма казус, даже при страни като Русия, които водят дейна война сега.  С тези средства обаче на доктрина би трябвало да се устоя войска от 1-1,2 млн. души. Реално огромна част от тях отиват за произвеждане на ракети, сочат данните на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Само през предходната година Северна Корея е провела 33 ракетни тествания, по данни на Центъра за надзор над въоръженията и неразпространение - голям скок по отношение на осем през 2021 година.

Изпитанията на Северна Корея " заплашват мира и сигурността на Япония, района и интернационалната общественост ", съобщи японският министър-председател Фумио Кишида, като добави, че Пхенян нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които не разрешават на Северна Корея да прави тествания на балистични технологии. В отговор на това Вашингтон, Сеул и Токио разшириха взаимните си военни учения, отбелязва " Форин полиси ".



Хиперзвуковите ракети с твърдо гориво " евентуално могат да обезвреждат южнокорейско-американската система за противоракетна защита ", разяснява пред организация Франс прес Ян Му-джин, президент на Университета за севернокорейски проучвания в Сеул. 

Миналата година Северна Корея разгласи, че е направила сполучливо тестване на първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което е сигнал за забележителен прогрес в нуклеарния капацитет на страната. А през януари тя тества в полет балистична ракета на твърдо гориво с хиперзвукова, маневрена бойна глава. Експертите предвиждат, че Пхенян ще ускори ракетните си тествания преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Технологичното рационализиране на севернокорейските ракети евентуално се дължи на помощ от Русия в подмяна на доставки на артилерийски снаряди за войната с Украйна.

" Северна Корея може би изчаква да минат изборите в Южна Корея и Съединените щати, преди да стартира още веднъж дипломатически разговор с тези страни и евентуално желае да укрепи позициите си, като създава оръжия и се пробва да провокира разделения сред съдружниците на Съединени американски щати ", счита Лейф-Ерик Если, професор по интернационалните проучвания в университета " Ихва " в Сеул. 

Съществуват опасения, че Северна Корея може в допълнение да усили натиска тази година, защото с изключение на в Съединени американски щати ще се произведат избори и в Южна Корея, показва " Уошингтън поуст ".

Повечето анализатори се съмняват, че Ким в действителност се готви за война, само че южнокорейски публични представители повдигнаха въпроса за опцията за по-малки провокации в граничните региони, в това число по оспорваната западна морска граница, която през последните години стана място на кървави конфликти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР