Северна Корея критикува ООН за натрупване на оръжия, докато хората страдат

...
Северна Корея беше обвинена в Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Северна Корея беше обвинена в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че харчи много за програмата си за ядрени оръжия, докато хората гладуват и нямат основни нужди.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк каза пред съвета, че хората в Корейската народнодемократична република са били подлагани на все по-тежки политически репресии, докато икономическите условия са се влошили, с широко разпространени систематични нарушения на човешките права.

„Много от нарушенията, които споменах, произтичат пряко от или подкрепят нарастващата милитаризация на КНДР“, каза той.

Той цитира широко разпространеното използване на принудителен труд, включително от деца, за „подкрепа на военния апарат на държавата и способността му да създава оръжия."

Изслушването, поискано от Съединените щати, беше първото в Съвета за сигурност относно правата на човека в Северна Корея от шест години и дойде, след като Пхенян ускори изпитанията си на ракети, способни да носят ядрено оръжие. през изминалата година, засилвайки напрежението в цяла Източна Азия.

Заобиколена от дипломати от повече от 50 държави, посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд осъди в съвместно изявление „нарушенията и злоупотребите с правата на човека“, които според нея са „неразривни“ свързани с оръжията за масово унищожение на КНДР и разработването на балистични ракети."

Елизабет Салмон, специалният докладчик на Службата за правата на човека на ООН за Северна Корея, каза, че продължителното затваряне на границите на страната, резултат от глобалните санкции, е довело до повишено трудности за хората, включително недостиг на храна.

„Замразеният конфликт се използва, за да оправдае продължаващата милитаризация в рамките на КНДР с опустошителни последици за нейния народ“, каза тя.

Салмон каза, че политиката на Пхенян е да даде приоритет на ресурсите за военни.

„Ръководството в КНДР продължава да изисква от своите граждани да затегнат коланите, така че наличните ресурси да могат да бъдат използвани за финансиране на ядрената и ракетната програма“, каза тя.

Илхьок Ким, севернокореец дезертьор, каза на съвета, че е бил принуден в млада възраст да работи на ниви без компенсация и че цялото зърно, което отглеждат, отива за военните.

„Правителството превръща нашата кръв и пот в луксозен живот за лидерство и ракети, които взривяват нашата упорита работа в небето", каза той.

"Парите, изразходвани само за една ракета, могат да ни изхранят за три месеца", каза той.

По време на изслушването повечето членове на съвета осъдиха влошаването на условията на живот и правата на човека в Северна Корея, която живее под строгите санкции, наложени от Съвета и големите държави заради програмата й за ядрени оръжия.

Въпреки че в Съвета за сигурност не присъства делегат от Пхенян, представители на Китай и Русия спориха че това не е мястото за разглеждане на проблемите с правата на човека в Северна Корея.

Дмитрий Полянски, заместник-посланикът на Русия в ООН, осъди това, което той нарече „циничен и лицемерен опит на САЩ и техните съюзници да прокарат своя собствен политически дневен ред. „

Двете страни заявиха, че дискусията е неконструктивна и не предлага решения за намаляване на стратегическото напрежение в региона.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР