„Учение за тактически ядрен удар“ от Северна Корея, докато САЩ и Южна Корея провеждат учения

...
Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в учение, симулиращо „изгорена земя“ ” ядрен удар по цели в Южна Корея в отговор на продължаващите съвместни военни учения на Съединените щати и Южна Корея, съобщиха държавните медии.

Пхенян изпълни правилно своята „мисия за ядрен удар“, се казва в изявление на генералния щаб на Севернокорейската народна армия (КНА), предадено от информационната агенция KCNA в четвъртък.

„KPA организира тактическо ядрено ударно учение, симулиращо удари с обгорена земя в главни командни центрове и оперативни летища на военните гангстери „ROK“ в сряда вечер“, се казва в съобщението, използвайки акронима на официалното име на Южна Корея, Републиката на Корея.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS) заяви в изявление, че севернокорейските ракети са били изстреляни от място около Пхенян и са изминали около 360 километра (225 мили), преди да паднат край източното крайбрежие на полуострова.

JCS нарече изстрелванията „тежка провокация“, която застраши международния мир и наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякакви балистични изстрелвания от Северна Корея. В него се казва, че южнокорейските и американските разузнавателни органи анализират подробностите за изстрелването.

Изстрелването дойде часове след като САЩ разположиха стратегически бомбардировачи B1-B като част от широкомащабните учения Ulchi Freedom Shield, които се провеждат всяка година и приключват в петък. Пхенян твърди, че ученията са репетиция за нахлуване.

Пхенян проведе рекорден брой оръжейни тестове тази година, докато лидерът Ким Чен Ун напредва с плана си за разработване на нови оръжия и модернизиране на армията на страната. Миналата седмица страната се опита и не успя за втори път да изведе военен шпионски сателит в орбита.

KCNA съобщи, че Северна Корея също така е организирала свои собствени военни учения – целящи да подготвят въоръжените сили за всеобхватна война с Южна Корея – като Ким посети тренировъчен команден пункт по-рано тази седмица.

Учението симулира отблъскване на внезапно нахлуване, след което започва контраатака за окупиране на „цялата територия на южната половина“, се казва в доклада.

Ким също призова за подобрения на флота на Северна Корея, като каза, че водите на страната са пълни с „опасност от ядрена война“, съобщиха държавните медии. Развитието на военноморските сили на страната се превърна в „много спешен“ въпрос, цитираха думите му държавните медии.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР