Северна Корея е позволила на повече граждани да се сдобият

...
Северна Корея е позволила на повече граждани да се сдобият
Коментари Харесай

Все повече севернокорейци могат да се сдобият със смартфон. Но има една уловка

Северна Корея е разрешила на повече жители да се снабдят със смарт телефон с достъп до изолирана вътрешна интернет мрежа, давайки на жителите, които могат да си го разрешат, нов метод за връзка. Но и ново средство на диктаторската власт да ги наблюдават, написа The Wall Street Journal.

Севернокорейци, които неотдавна са успяли да избягат от страната, споделят пред изданието, че мобилните телефони стават все по-честа панорама, както и знак на статуса на тези, които ги имат.

Жена, която неотдавна е избягала в Южна Корея, споделя, че взимането на първия й смарт телефон я е направило горда. Скоро, откакто схванала, че страната следи жителите си през устройствата непрекъснато, гордостта й изчезнала.

" Няма друга страна в света, която монополизира и управлява по този начин сполучливо интернет и информацията като Северна Корея ", споделя Канг Шин-сам, съпредседател на International Solidarity for Freedom of Information in North Korea - Неправителствени организации, основано в Южна Корея.

В Северна Корея към този момент има към четири милиона мобилни клиенти - към една шеста от популацията, и четири пъти повече, в сравнение с през 2012 година, демонстрират калкулации на анализатори.

Смартфоните в страната са създадени в локални фабрики с елементи от Китай и костват до 500 $, споделят севернокорейците, с които изданието е разговаряло. Най-хубавите модели наподобяват на iPhone и носят имена като Arirang Touch.

Почти всички телефони, таблети и преносими компютри употребяват създадена в Северна Корея операционна система, основана на отворен програмен продукт, цялостна с принадлежности, които сподпомагат цензурата и наблюдението и не разрешават на потребителите да

отварят страници отвън Северна Корея. В интранета, в който те влизат, има главно речи на вожда Ким Чен Ун и предписания, само че и онлайн магазин и уебсайт за пътувания - в границите на КНДР, несъмнено.

Таблетите и телефоните са снабдени със програмен продукт, който записва и изпраща кое приложение какъв брой време е употребено, както и историята на браузването. Друго приложение прави фотоси на екрана понякога. Потребителите могат да ги видят, само че не могат да ги изтрият. Понякога жителите са спирани на улицата от служители на реда, които ревизират каква информация има на телефона, с кого са говорили и какви фотоси пазят.

Избягалите споделят още, че са държали телефоните си в друга стая, когато са обсъждали сериозно държавното управление.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР