Северна Корея е изстреляла днес ракета от район недалеч от

...
Северна Корея е изстреляла днес ракета от район недалеч от
Коментари Харесай

Изстреляна от Северна Корея ракета прелетя над територията на Япония

Северна Корея е изстреляла през днешния ден ракета от регион близо до столицата си Пхенян, която е прелетяла над северната част на Япония, оповестиха държавните управления на Южна Корея и на Япония, представени от " Ройтерс ". Японската социална телевизия Ен Ейч Кей заяви, че ракета се е разпаднала на три елементи и е паднала във водите на Тихия океан, на към 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Японските военни не са правили опит да смъкват ракетата, която е предходна над японска територия в 6.06 часа сутринта локално време. След първите известия за изстрелването популацията на шест префектури е било предизвестено посредством държавната система за изключително обявяване Джей алърт да вземе защитни ограничения. В североизточната и северната част на Япония краткотрайно е било спряно придвижването на високоскоростните влакове " шинкансен ". След инспекция на системите за сигурност, то е било обновено, съобщи ТАСС.

Премиерът Шиндзо Абе съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да защищити японците. " Ще поставим оптимални старания, с цел да защитим живота на хората ", сподели Абе в малко изказване пред кореспонденти, влизайки на изключително съвещание на държавното управление, свикано поради изстрелването на севернокорейската ракета.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга заяви, че не е записано рухване на някакви обекти на японска територия, съобщи ТАСС.

Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от региона Сунан край севернокорейската столица. Напоследък напрежението сред Северна Корея и Съединени американски щати отслабна, откакто няколко седмици преди този момент двете страни си размениха закани. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвести Пхенян, че в случай че заплаши Съединени американски щати, те ще реагират с " огън и яд ", напомня Българска телеграфна агенция.

През юли Пхенян извърши две тествания на балистични ракети и това провокира остра реакция от страна на Съединени американски щати, Япония и Южна Корея.

От Пентагона оповестиха, че севернокорейската ракета не е представлявала опасност за Съединени американски щати. Събира се спомагателна информация за изстрелването, съобщи " Ройтерс ".

Според южнокорейския общоприет щаб ракетата е прелетяла към 2700 км и е достигнала височина от към 550 км.

Според някогашен южнокорейски боен, който работи като анализатор в Института за далекоизточни проучвания в Сеул, съдейки по първичните данни, може да се допуска, че това е била ракета " Хвасон-12 " - нова ракета със междинен обхват, каквато Пхенян заплаши да изстреля по региона на остров Гуам, заяви " Асошиейтед прес ". Друг южнокорейски специалист обаче споделя, че може да е била и ракета със междинен обхват " Мусудан ", която е с радиус от 3500 километра, или " Пукгуксон-2 " - ракета с твърдо гориво, която може да бъде изстреляна по-бързо и по-засекретено от ракети с течно гориво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР