Северна България ще кандидатства с предимство за общо 212 млн.

...
Северна България ще кандидатства с предимство за общо 212 млн.
Коментари Харесай

Министър Пулев: Северна България ще кандидатства с предимство за общо 212 млн. лв.

Северна България ще кандидатства с преимущество за общо 212 млн. лева по процедурата за развиване на индустриалните зони и паркове, която отворихме в петък. Мярката е петата от Плана за възобновяване, която Министерството на нововъведенията и растежа отваря от 2 август до момента. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в ефира на Българска национална телевизия.

Във връзка с обвиняванията, че Служебният кабинет бил спирал евроинтеграцията на България и саботира енергийната диверсификация, Пулев разяснява, че това са кухи опорни точки. „ Армия от псевдоексперти хвърля фриволни мнения. Аз ли съм Петата колона? Учил съм в Съединени американски щати, Оксфорд, работил съм като банкер в Европейската банка за възобновяване и развиване. На базата на тази моя експертиза съм в този министерски екип ", съобщи министърът на нововъведенията. По думите му, точно Служебният кабинет е премахнал комисионните при покупките на газа и по време на неговото ръководство бе приключен Интерконекторът. Пулев разгласи още, че Служебният кабинет се е подготвил за присъединяване си в Организация за икономическо съдействие и развиване два месеца преди Румъния.

„ Когато влязох в кабинета си в Министерството на нововъведенията и растежа, България имаше 0 утвърдени стратегии от Европейската комисия за 0 лв., а в този момент има утвърдени всички 10 - две от които по линия на МИР. Това нямаше да стане, в случай че Европейска комисия не виждаше в нас благонадежден сътрудник ", разяснява Пулев обезпечаването на евросредствата. По думите му, сега се построява комфортен заслон, зад който партиите крият дефицитите си и действителните си планове.

На въпрос за реакцията на президента Радев за записите, изтекли от съвещанието на Продължаваме промяната, Пулев съобщи, че президентът е направил обобщение на това, което народът чу в злополучния запис и че всички нападки към Служебния кабинет са агитация. „ На базата на тази импотентност на парламентарния модел ние като кабинет си спазихме всички задължения и работихме със сърце и душа за България. Ние не сключване кървави писма, президентът не ни е карал да вършим чистки и да уволняваме хора. Ние сме назначени въз основата на нашата експертиза и интегрират ", безапелационен бе Пулев. Той сподели още, че министрите от Служебния кабинет са били оставени да работят умерено и всеки си носи политическата отговорност.

На въпрос за напредъка на министерството по Плана за възобновяване и резистентност, министърът на нововъведенията и растежа сподели, че при встъпването му в служба, е имало една отворена процедура. „ Планът за възобновяване беше осведомителна черна дупка. С екипа ми направихме осведомителна акция, срещи с бизнеса, с цялата екосистема. Демократизирахме ръководството на европейските средства, обиколихме цялата страна. В резултат от 4 подадени плана на 2 август, сега имаме 11 хиляди декларирани плана ", сподели Пулев.

По думите му, дребните и междинни предприятия у нас към този момент получават парите от ПВУ по първата отворена и към този момент завършила процедура - „ Технологична рационализация ". „ Успяхме след мобилната приемна да наддговорим спомагателни съвсем 100 милиона лева и по този начин от 260 млн. лева бюджетът на процедурата стана близо 360 млн. лева По този метод ще помогнем на още към 330 компании ", разгласи пред Българска национална телевизия Пулев.

„ Заварихме законите по ПВУ единствено на заглавия. За 10 месеца Служебният кабинет ги приготви и основните от тях са импортирани в Народното събрание ", сподели още министърът. Той посочи, че не са признати от депутатите и събират прахуляк по бюрата в Народното събрание.
„ В момента бизнесът се усеща добре осведомен за Плана, съгласно социологията, която направихме. Срещнахме се със стотици представители на бизнеса и локалната власт за тези 10 месеца обиколки с мобилната приемна в цялата страна ", акцентира Пулев. По думите му, играта на парламентарните групи със страховете на хората за пенсиите и заплащанията по бюджета е на ръба на „ дивия популизъм " и съгласно него това е недостиг на отговорност в Народното събрание.

На въпрос за бюджета, министърът бе безапелационен, че няма риск за заплащанията и че страната няма да спре след 10 юни. „ Внесохме удължителния закон и пари ще има, хората не би трябвало да се опасяват ", изясни Пулев.

По думите му, сега неприятните вести притеглят общественото внимание. Министърът на нововъведенията даде съответни образци за компании, подкрепени от МИР посредством мярката „ Технологична рационализация " в разнообразни градове. „ В София подпомогнахме високотехнологична компания, която развива наносателити, да влага в лична новаторска камера за цялостна шумоизолация, която пресъздава изискванията в Космоса, във Видин - за машини за лазерно рязане, в Пазарджик подкрепихме дребен сладкарски завод с ново съоръжение за индустриални линии ", посочи Пулев.

„ На базата на ефикасното ръководство на средствата и обиколката ни в цялата страна мога да заявя, че имаме утвърдени планове от всяка област в страната ", безапелационен бе министърът на нововъведенията. На въпрос за проруските „ опорки " от последните дни, Пулев прикани дебатът да се води с причини, а не с подправени вести, като изрично опроверга нападките и ги дефинира като агитация за разделяне на обществото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР