Сетих се за този епизод, когато за пореден път мъжаги

...
Сетих се за този епизод, когато за пореден път мъжаги
Коментари Харесай

Да разлаем патриотите: Няколко съображения за най-високия пилон на Рожен

Сетих се за този епизод, когато за следващ път мъжаги от екрана ми удариха поредна слонска доза национализъм с апела да даряваме пари за създаване на най-високия стълб на Балканите, в Европа и изобщо във вселената, на който ще се вее най-, най-, най-голямото знаме - българското.

 

Та си рекох: що не създадем монумент на родопския катър, с който родопчани са оцелявали през вековете? Мина ми през мозъка, тъй като в Испания Санчо Панса и магарето му събират милиони туристи от целия свят. А в едно сръбско планинско село има монумент на тромпета и там се организира международен фестивал на духови оркестри, който всяка година събира над 600 000 посетители. Но тромпети и флигорни не са доста патриотични – ясно.

 

Но за пилона и знамето.

 

След най-голямата тоалетна навън и на най-голяма надморска височина – паметникът на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа (1441 м.), - ще имаме и най-голям стълб със знаме. На връх Рожен – към 1700 м! Ще се стичат там патриоти и ще се просълзяват с погледи нагоре, а на дамите ще им падат шапките. Ееех… Щото девизът на акцията е: Да изпратим България в облаците! Не измежду богатите и цивилизовани страни, а напряко на небето.

 

Ще наскачат смъртно афектирани леви хора, че наскърбявам „ чинията “ на Бузлуджа, само че и те знаят, че изоставеният монумент от години се употребява за облекчение на биологични потребности. Ще се разлютят и деятелите около пилона, какъв безочлив безродник съм. Ще пожертвам.

 

А за какво до пилона, висок 111 метра (България е с повърхност 111 000 кв/м – какъв брой хитро, а?) не се сложи още един, висок най-малко 1750 метра (1 750 000 кв/км е площта на Русия) и на него да се вее съветското знаме? Не осмивам. На 3 март и на другите „ леви “ мероприятия пред паметника на руската войска в София, постоянно се веят повече съветски, в сравнение с български флагове. Що Рожен да е изключение? Освен това построяването на величествения родолюбив стълб (пилон – водач, разлика в една писмен знак, майтапя се…) се прави под патронажа на президента Румен Радев. Това не е ли мотив? Само запитвам.

 

В основата на пилона (престанете да го свързвате с пилоните в тези питейни заведения, където полуголи дами…) ще бъдат закопани послания от 28-те области на България. Честно, можете ли да се сетите за нещо по-вълнуващо и разтуптяващо сърцето? Областните шефове не ги ли назначаваше служебното държавно управление, назначено от Румен Радев?

Всички области към този момент са изпратили своите послания, които ще бъдат затворени в капсули и заровени в земята. Ето на Ловешка област: „ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ… “. Уау! Сетих се за думичките „ изменничество “ и „ Къкрина “, само че не ми обръщайте внимание.

 

Опитвам се да си показва по какъв начин новината за пилона обикаля света под заглавия като: „ Българите - най-големите патриоти в света! “ Или: „ Най-високият стълб в планинска околност е повдигнат в България! “ Готино. А някои баш патриоти, ще съпоставят мъжкото ни достолепие с пилона... Нали сме най-големите мачовци, най-древният народ, българките са най-красиви, а децата ни – най-умните.

Крайно време беше да станем в още нещо първи, освен по корупция, неначетеност, беднотия и смъртност. Не е мое изказване, да не се мръщят от ГЕРБ, а статистика на Евростат от годините на тяхното ръководство.

 

Тези дни света научи, че българският публицист Георги Господинов е номиниран за международната премия „ Букър “. Да, света научи. Преди седмица документалният филм „ Навални “ получи „ Оскар “, а основна фигура в екипа е българинът Христо Грозев. И това научи светът. А чухте ли за Боти Диманов от София? Този младеж е именуван докторът, който може да лекува изкуствения разсъдък и в Кеймбридж се гордеят с него. Гордеем ли се и ние? Ученици от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в Нов български университет (НБУ) пяха единствено преди месец на една от най-престижните подиуми в света - парижката опера " Бастий ", а публиката ги приветства станала на крайници! А дали строителите на пилона са чули, че български студенти от СУ „ Св. Климент Охридски “ завоюваха най-голямото съревнование по право в света, извършено във Виена, на което се бориха с тимове на 400 университета от 85 страни? Там не си мериха пилоните, а знанията, да простите.

 

Всички дето ги загатнах и доста други, са много по-високи от бъдещия железобетонен прът, който ще щръкне в Родопите като... фабричен комин и ще трансформира Рожен в място за официозни мероприятия, където на избрани дати ще докарват родопските гайдари, ще се цялостни със сергии, скари и дим, а просторът ще се задръсти от чалга, спирана единствено, когато се пуска химна и се козирува на знамето пред публични лица. „ Излел Дельо бунтовник “ и „ Рипни Калинке “ ще се пускат по строго избран ред.

 

Стотици, в случай че не и хиляди капсули с послания са закопани в името на всевъзможни дати, юбилеи и събития. Беше традиция по време на соца.Повечето са забравени от дълго време. Искате да се гордеем с стълб и знаме, както ни карате да се гордеем с най-дългата мартеница, най-дългата баница, най-дългото хоро, водното хоро и други сходни. Не е ли по-добре да се гордеем с достижения в образованието, културата, стопанската система, науката? Или с най-хубавите автомагистрали, - извинете за настъпването по мазола…  

 

Честно казано гайдарското надсвирване в родопското село Гела, на Илинденските поляни, сграбчва сърцето доста повече от патетиката около този пусти стълб, който ще стърчи някъде и ще припомня за интервала на знаци като петолъчката, сърпа и чука, МОЧА, „ Альоша “ и прочие Послания се писаха и заравяха, обети на спортисти и пионери се даваха на паметника на чавдарци край Жерково. Спомня ли си някой? Сега там тираджии си изхвърлят боклуците.

 

И се запитвам: Организатори на концепцията с пилона в действителност ли имат вяра, че след години някой ще изрови капсулите с посланията в тях и ще го обземе невиждан национализъм? Или им харесва да са известни с нещо и патриотизмът им се вижда подобаващ.

 

„ Да качим България в небето! “ – споделят те. Мерси, особено аз желая да изкарам още малко на земята – колкото ориста и Господ са определили, пък след това каквото - такова.

 

Освен това избирам, в случай че това изобщо е от голяма важност моето мнение, да има (но няма) поетични вечери в къщата на Димчо Дебелянов в Копривщица. Или Геомилеви четения пред Народния спектакъл, да вземем за пример. Но кой съм аз, че да давам акъл…

Явно са ни нужни патриоти. Патриоти дето душа дават…

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Знам, че ще ви ядосам, само че не мога да се въздържа. През 2014 година е повдигнат най-високият стълб за знаме в света - в Саудитска Арабия. В класацията за пилони се подреждат Северна Корея, Йордания, Казахстан, ОАЕ, Киргизстан, Тоджикистан и Беларус. В Красноярск е забит най-високия стълб за съветското знаме – малко над 100 метра. В тази компания ще влезем. Честито!

И последно: Да бяхте събрали пари за обсерваторията в Рожен, която страната изостави постепенно да си отива, щеше да е милион пъти по-патриотично. Там също се вее български байрак. Да знаете.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР