Сещате ли се за дома на баба и дядо, когато

...
Сещате ли се за дома на баба и дядо, когато
Коментари Харесай

Възрастните хора наистина имат характерна миризма

Сещате ли се за дома на баба и дядо, когато бяхте дребни? Спомняте ли си един характерния, присъщ мирис, когато влезете? Сигурни сме, че доста хора знаят защо приказваме – и се оказва, че за този мирис си има причина.

Геронтологът и създател на книгата „ A New Wrinkle: What I Learned from Older People Who Never Acted Their Age “, доктор Ерик Шапира, споделя, че е мъчно да се дефинира съответна причина или пък единствено една съществена аргументи за миризмата, тъй като тя се появява вследствие на процесите, които се случва в тялото ни, до момента в който остаряваме – т.е., вследствие на доста разнообразни процеси през дълъг интервал от време. Редица проучвания демонстрират, че химията в тялото се трансформира, до момента в който остаряваме, и това създава този мирис. Някои може да го опишат като мирис на застояло, някои може да го дефинират като на мухлясало, а може би припомня и малко на медикаменти.

Ето нещо изненадващо: една баба и един дядо може да миришат друго (и е наложително да миришат на неприятно.) Едно скорошно изследване, направено от Йохан Лундстрем от Центъра за химически проучвания на Моне, прави проби на миризмите от мишниците на възрастни и остарели хора. Резултатът? Мъжете на междинна възраст са на дъното на класацията с най-лош мирис, съгласно интервюираните. Ароматът на дядовците обаче е подложен на второ място като някои от интервюираните го дефинират даже като прелестен. Жените на междинна възраст, напълно предстоящо, са отпред в листата с най-приятна миризма на тяло.

Изследването е извършено посредством прикрепване на абсорбиращи подложки под мишниците на ризи, които по-късно тестваните лица носят пет следващи нощи, до момента в който спят (да ги носят през нощта е автентично решение на казуса с това да носят едни и същи облекла цяла седмица). За да не обхванат други миризми в подложките, когато ризите не се носят се съхраняват, запечатани в найлонови торбички. Тестваните също са задължени да употребяват сапуни и шампоани без мирис по време на опита и да се хранят деликатно и да не се излагат на мощни миризми като парфюми или цигарен пушек.

След приключването на петте дни подложките са събрани и сложени в запечатани буркани, подготвени за отваряне и обоняние от доброволци, които да преценяват миризмата и да се види дали могат вярно да преценяват възрастта на индивида, който е носил подложката.

 Jan Brueghel d. O. - Allegorie van de geur

„ Аромат “, Ян Брейгел-старши

И по този начин, какво тъкмо предизвиква тази смяна в миризмата с придвижване на възрастта? Все още ненапълно се дебатира, само че като цяло научното мнение е, че факторите са доста. Един от тях, съгласно гореспоменатия доктор Ерик Шапира, е просто дехидратация. По-възрастните хора са склонни да пият по-малко вода и надлежно са по-дехидратирани и имат по-суха кожа, а мъртвите кожни кафези могат да имат гниеща миризма. Освен това Шапира отбелязва, че по-възрастните хора имат и по-слаба устната хигиена. Оралната хигиена, несъмнено, също може да повлияе на аромата на човек.

Екип от японски откриватели взимат малко по-научен метод към този въпрос през 2000 година Те откриват, че концентрацията на химикала 2-ноненал – едно непоносимо вещество в потта и върху кожата – се усилва с времето като хората над 70-годишна възраст имат три пъти повече от хората на междинна възраст. Смята се, че този спомагателен 2-ноненал идва от разграждането на по-разпространените омега-7 мастни киселини върху кожата ни.

Нещо друго забавно за миризмата ни когато остаряваме: с приближаване 80-годишна възраст, мъжете стартират да миришат от ден на ден и повече като дамите. За тази смяна се счита, че е на хормонална основа, макар че какво тъкмо се случва, към момента не е изцяло ясно.

Учените също по този начин от години знаят, че доста скотски типове, в това число мишки, елени, видри, зайци и маймуни, претърпяват промени в миризмата на тялото си с придвижване на възрастта. Животните употребяват тези промени в аромата, когато избират сътрудник при чифтосване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР