Сещате ли се как се чувствате, когато трябва да се

...
Сещате ли се как се чувствате, когато трябва да се
Коментари Харесай

Когато трябва да си починем от „почивката“

Сещате ли се по какъв начин се чувствате, когато би трябвало да се върнете на работа след дълга почивка? Тъкмо сте се отпуснали и сте си споделили, че най-сетне животът е станал прелестен, и внезапно още веднъж е понеделник, алармата на телефона избухва до главата ви и адреналинът нахлува в тялото ви, крещейки – ставай, ставай, ставай, почивката свърши, закъсняваш!!!, а на вас внезапно ви идва да зарежете всичко и да избягате вечно в Хонолулу.

Депресията, тревогата и апатията съпътстват всяко наше завръщане към живота, изпълнен със стрес. След няколкoседмичния опит, наименуван хоумофис, с детайли на детска градина или цифрово учебно заведение, който самичък по себе си накара доста хора да си скубят косите от обезсърчение, в този момент още веднъж се опитваме да се завърнем към остарелия метод на живот...

И макар че вътрешно ни се желае бързичко да се върнем към него – лято е въпреки всичко! - тялото ни има друга визия за нещата. Не се учудвайте, в случай че вместо да припкате радостно към офиса, усетите, че едва-едва се влачите, потънали в тягостни мисли. Ако това ще ви успокои, всички сме по този начин! Ако пък това не ви успокои, дано най-малко опитаме да разберем на какво се дължи тази смяна в настроението и по какъв начин можем да се отървем от нея.

Работата от у дома по време на карантината безспорно е дала отражение върху страстите ни – и това е напълно обикновено. Няма по какъв начин да прекарваме по 10 часа дневно пред компютъра, до момента в който децата се прескачат в близост или пък ни дърпат да ги забавляваме, или да им оказваме помощ с цифровите им домашни, без да се превърнем в кълбо от нерви, което всеки миг ще се взриви в хола. Невъзможността да се усамотим най-малко за няколко часа дневно е основен фактор за повишението на равнищата на стрес! Към това прибавяме и естественото терзание за бъдещето в професионален и финансов проект, както и страха от заразяване, и ето ви подготвена рецепта за отмалялост, безсилие и изтощение.

 жена диван дом отмора стрес iStock

И по този начин към този момент сме в разгара на лятото, а нищо кой знае какво не се е трансформирало! Люшкаме се сред вярата за някаква лятна отмора и страховете, че още веднъж ще се озовем затворени по домовете си. Вместо да си представяме по какъв начин лежим на плажа с коктейлче в ръка, дебнем новините дали към този момент не е открито лекарство за ковид...

Неизвестността е огромно предизвикателство за хората, които години наред са робували на стоманен режим изпълнен със стрес и бързане, без да са се грижили да си обезпечат и нужната отмора. Съвършено обикновено е в един миг да се сринете, да започнете да изпитвате тревога, боязън и да се чувствате на ръба на депресията. На това психолозите му споделят бърнаут, а преведено на естествен език това значи, че сте на ръба на силите си и би трябвало да вземете ограничения преди да е станало късно.

Обичайно това е стадият, в който хората стартират да мечтаят да ударят шестица от тотото и да емигрират на остров, където да доживеят дълбоки старини, отглеждайки кокосови орехи. Уви, не се сещаме за нито един случай, в който тази фантазия да се е трансформирала в действителност, тъй че по-добре слезте на земята и направете нещо действително за положението си – в този момент, в този миг, без отсрочване!

Първо и наложително – отмора ! Може и да звучи необичайно след седмици, изкарани у дома, само че това, през което минахме, стоешком у дома, не беше отмора. Почивка значи да имате време за себе си, което може да изкарате в действия, които ви доставят наслаждение – четене на книги, слушане на музика, спане. Оставането у дома, с цел да се утрепете от готвене или да поправяте печката от сутринта до вечерта НЕ е отмора!

Опитайте се да отделите един ден от уикенда, с цел да можете да възстановите силите си с повече сън.

 жена тераса балкон отмора релакс храна торта десерт сладко храна iStock

Ако стресът е прекомерно огромен и ви е невероятно да се отпуснете, прибавете към режима си и банкет на магнезий . Дефицитът на магнезий е директно обвързван с тревогата, неочакваната експанзия от даже минимални проблеми, нервите и безсънието. Липсата му води до редица особености в положението – болки в мускулите, крампи, неволево редуциране на мускулите (потрепването на клепачите е признак за недостиг на магнезий), главоболие, бодърствуване. Дори пристрастеността ви към шоколад може да е сигнал за остра потребност от магнезий, а не за елементарна алчност...

Ключов миг при приема на магнезия е опцията на организма да го усвои на клетъчно равнище. За задачата хапвайте повече богати на магнезий храни (авокадо, банани, зеленолистни зеленчуци, риба, бобови, ядки и семена) и ги съчетайте с Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат , която има свойството да минава през клетъчната мембрана и оказва помощ на клетките да усвоят минерала, насочвайки го там, където най-вече има потребност от него. При признаци на дефицит на магнезий е целесъобразен всекидневен банкет на 3-5 таблетки от сол №7, с която дефицитът се контролира без никаква заплаха от предозиране и отрицателно влияние.

След почивката идва и придвижването – време е да раздвижим това тяло по друга траектория с изключение на оста хол-кухня-спалня! Опитайте се да изкарвате колкото се може повече време в придвижване – качвайте стълбите пешком, правете по 10 000 крачки дневно, запишете се на фитнес, зумба или просто бягайте в парка, в случай че това ви доставя наслаждение. Времето, изкарано на слънце, ще способства за по-бързото влизане в темп, само че в случай че би трябвало, прибавете и витамин D.

Успоредно със наложителните отмора и придвижване, за по-бързо възобновяване на психическия баланс е целесъобразно да включите и композиция от Шуслерови соли * , която има дълготрайно деяние и ще ви подсигурява последователно и устойчиво подсилване.

Започвайте сутрините си с Шуслерова сол №2 калциев фосфат, която ще понижи възприятието за стрес и тревога. По обяд приемете Шуслерова сол №5 калиев фосфат за стабилизиране на душeвността и зареждане с задоволително сила.

Вечерта е време за Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, подобаваща за всички, подложени на продължителен стрес, страдащи от безпокойствие и бодърствуване, натегнатост и нараснала нервност, както и за хората, застрашени от синдрома бърнаут.

Използвайте по 5 таблетки на ден от всяка сол, като програмата може да продължава по 2-3 месеца, а при нужда и по-продължително време.

Прибавете към всичко това и техники за надълбоко дишане , които ще успокоят прескачащото ви от нерви сърце и ще ви оказват помощ да върнете контрола над мислите и страстите си.

* Хомеопатични лекарствени артикули без характерни показания за възрастни и деца над 1 година. При приложимост под 1 година потърсете съвет от доктор. Преди приложимост прочетете листовката.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР