SESAME е едно невероятно съоръжение, което показва, че когато няколко

...
SESAME е едно невероятно съоръжение, което показва, че когато няколко
Коментари Харесай

Румен Радев в Йордания: И на Балканите можем да имаме високотехнологичен център

SESAME е едно необикновено оборудване, което демонстрира, че когато няколко страни от района се обединят в името на високите технологии, получат поддръжката на Европейски Съюз и на ЦЕРН, нещата са вероятни. Това сподели пред публицисти президентът Румен Радев, който посети Съоръжението за синхротронно излъчване за пробни науки и приложения в Близкия изток SESAME (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East). Международният проучвателен център е ситуиран покрай столицата Аман.
 
Президентът и членове на делегацията участваха на брифинг за оборудването, след което го разгледаха.
 Президентът Румен Радев БГНЕС
„ Това е нещо, за което аз персонално упорствам и се боря от година и половина, в цялостна поддръжка и на доцент Леандър Литов, началник на научния ни екип в ЦЕРН, това да стане и на Балканите. Примерът, че могат страните да се обединят, към този момент е задоволително индикативен, че ние можем да подходим по същия метод - да имаме и ние център, който да внедрява най-високите технологии, който да ни разрешава да правим проучвания в разнообразни области на науката - физика, химия, нуклеарна физика - до медицина и археология. Трябва да го създадем “, сподели президентът Радев.
 
Той разяснява, че когато решаваме по какъв начин да влагаме парите си, би трябвало да се мисли освен за автомагистрали.-->
 
„ Да, те са жизненоважни, кръвоносната система на стопанската система са, само че би трябвало да се мисли " най-малко за малко мозък ", за инвестиция в човешкия капитал, в просвета, в лаборатории за научни проучвания, тъй като виждаме, че страните към този момент се сплотяват и вършат тъкмо това. Ние сме членове на Европейски Съюз и към момента не можем да създадем по този начин, че да получим помощ за такива вложения, а получават страни, които не са членове на Европейски Съюз “, разяснява Радев.
 Президентът Румен Радев БГНЕС
Той сподели, че когато при започване на тази година е събрал ръководещия комитет на концепцията да се направи подобен център на Балканите, е предложил да се направи и подписа меморандум за съгласие, който да подпишат всички министър председатели по време на срещата на върха през май в София, само че това не се е случило.
 
„ Ще продължаваме, веселя се, че имаме поддръжката и на йорданската страна, можем да сътрудничим, на проф. Хойер, който ще окаже методическа помощ, и на ЦЕРН за внедряване на технология “, сподели Радев.
 Президентът Румен Радев БГНЕС
„ Президентът ви одеве посети извънредно оборудване “, сподели някогашният общоприет шеф на ЦЕРН проф. Ролф-Дитер Хойер, който добави, че то се поддържа от осем участващи страни, които не са с лесни връзки между тях, само че в науката са дружно.
 
Това може да бъде модел също и за Балканския район, сподели той. Мога единствено да окуража балканските страни да построят сходно оборудване, ще спечелите от това, добави Хойер.
 
SESAME е единственото оборудване за синхротронно излъчване в Близкия изток и едно от към 60-те в света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР