Сертификатът за преболедуване на коронавирус ще се счита за валиден ...

Сертификатът за преболедуване на коронавирус ще се счита за валиден

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

Сертификатът за преболедуване на ковид ще се смята за годен 1 година в границите на страната, само че не и в Европейски съюз, където важат европейски разпоредби. Това оповестиха на брифинг в МОН министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров и зам.-министърът Тома Томов. Вторият изясни, че са дадени позитивни мнения от два съвета по епидемиология, по инфекциозни заболявания са наистина ли позитивно мнение, такова се чака до края на деня и от Съвета по клинична имунология. Обмисля се документът да е с друга отбрана и друг QR код.

В петък или понеделник най-късно системата за издаване на документи ще може да издава и подобен за хората с бърз антигенен тест, изработен след 2020 година, когато е приравнен с PCR-пробата. Ако не са записани в системата, няма по какъв начин да се издаде.

По мотив казуси при издаването на зеления документ-от Министерство на здравеопазването обясниха, че той се генерира, само че става деен след избран период, когато има задоволително антитела, за нашата страна се обмисля да става годен до два дни след имунизацията, заяви Златанов.

Второ значимо решаване на Министерство на здравеопазването: След първа доза ваксина ще се издава документ, годен в границите на един месец до слагане на втора доза, заяви Стойчо Кацаров.

Трето: Министерство на здравеопазването прави отстъпка от четири дни за формалното въвеждане на зеления документ като период. Причината, че са получили сигнали, че би трябвало време на чиновници и други места да се приготвят. На тези, които нямат зелен документ и не могат да отидат на работа, ще бъдат предоставени бързи антигенни проби гратис, с цел да могат да отидат на работа, заяви зам.-министър Александър Златанов. Така до понеделник, в това число и неделя, при инспекция на РЗИ-при определяне на нарушавания и нередности, на притежатели ще се издава единствено наставление.

Министър Стойчо Кацаров добави, че се закупуват проби, те ще бъдат предоставени на всички лаборатории в страната с контракт, в който ще се обвържат с стойност за правовземане. Ако желаят да правят безвъзмездни проби, ще би трябвало да се съобразят с тази стойност и да регистрират какъв брой безвъзмездни антигенни проби са създали. Очаква се решаването да бъде взето до края на днешния ден.

Министерство на здравеопазването обмисля в държавна и общинска управа за хората на гише, които обслужват жители, също да има условие за тест или документ. Направена е поръчка за 1 милион проби, които ще дойдат по линия на Европейски съюз.

Правим всичко допустимо да няма локдауни като предходната година, последиците, от които и до през днешния ден не могат да бъдат поправени. Опитът е да се ограничи инфекцията не посредством локдаун, а посредством антигенен тест и документ, безапелационен бе Кацаров.

На въпрос какво ще се прави, когато лечебните заведения се препълнят и няма къде да се одобряват още разболели се, Стойчо Кацаров отговори: " Ще се прави каквото се прави и каквото се случва. "

Ситуацията е сериозна, спазвайте ограниченията, да се стегнем, с цел да преодолеем обстановката, триумфът ни зависи от всички, моли към жителите здравният министър.

Атанас Темелков, шеф клиника Реанимация в Александровска болница, обясни обстановката сега там. 90% от случаите са с тежки съпътстващи болести и идват късно. " Обществото е изгубило връзката сред профилактиката на инфекцията и дългото време у дома, лекуват се сами. Темелков уточни, че дисциплината и дистанцията са забравени. Друг тежък казус в опазването на здравето са екипите в натоварените отделения, в Александровска болница има 35 кревати за активно поделение, само че щатът на клиниката е 20 пациенти, имат потребност от личен състав от други лечебни заведения, освен за активно, а и за инфекциозно поделение също. " Този личен състав е на края на силите си, някои от тях имат 12 наряди на месец и работят и в други натоварени отделения ", описа Темелков.

За учебните заведения министър Стойчо Кацаров се надява мярката да работи най-добре. Това са краткотрайни ограничения, при първа опция и наклонност на смяна на сегашната обстановка, в учебните заведения ще се реагира първо. Искаме учебният развой да е присъствено, сподели той.

Ако се изчерпят леглата-се приключват всевъзможни интензивности за спиране на инфекцията, заключи Кацаров. Разкрити са 120 коронавирус зони в страната, съгласно справката са минали над 10 000 души в страната. Болничните кревати в цялата страна са до оптималния си потенциал, безапелационен бе той.

Министерство на здравеопазването счита да задейства и механизма на Гражданска отбрана, съгласно който можем да бъдем подпомагани като страна-членка с О2, превоз и лекуване, изключително на натоварени случаи в близки до нас страни с авиация или личен състав, който да го обслужва. В нашата страна в този момент няма липса на О2, регистрира зам.-министър Тома Томов. Кацаров добави, че в края на предходната година този механизъм е бил прибавен сред Белгия и Франция и Италия и Германия.

Източник: news.bg