Сертификат за ваксинация от първото десетилетие на 20-и век се

...
Сертификат за ваксинация от първото десетилетие на 20-и век се
Коментари Харесай

Сертификат за ваксинация от 1908 г. се пази в Петрич

Сертификат за имунизация от първото десетилетие на 20-и век се съхранява в Историческия музей в Петрич. Намерен е преди към 30 години при разрушение на остаряла възрожденска къща в центъра. Оттогава документът е част от галерия, отдадена на възхода на Петрич по време на Възраждането.

Документът е на османотурски език и съдържа информация за имунизиран човек против едрата шарка, която е върлувала при започване на 20 век. Предполага се, че е служел за пътешестване в границите на империята по това време. Смята се, че сходни документи са имали търговците.

" В него се съдържат персонални данни за лицето, на което е издадено, име и фамилия, възраст, занимание и изповедание. И дата, когато е направена самата имунизация. Годината на нашия документ е изписана също с османотурски числа, по османското летоброене, само че тъкмо там мастилото е
много избледняло, само че евентуално е от 1908 година ", сподели Тодор Тараков, организатор " Нова и най-нова история " в Исторически музей-Петрич.

Според историците забавно е, че документът бил напечатан в печатница и е бил част от доста екземпляри, а имената на имунизирания са попълнени в допълнение на ръка.

" Личи си, че в профил е имало откъслек, и в горните полета са били попълвани следващите номера на самия документ. Отгоре надписът - забавно, че е на френски, който по това време е бил формален език в Европа. А самата текстова част е на османотурски език “, прецизира Тараков.

Най-отгоре на документа е сложена турата на султана на Османската империя – това е калиграфски стилизиран автограф или щемпел, с който по това време са се узаконявали султанските фермани.

" И всеки султан е имал своя тура, тази в тази ситуация е на император Султан Абдул Хамид Втори, който е управлявал по това време Османската империя ", добавя Тараков.

Точна информация за цялостното наличие на документа за момента липсва, защото експертите по османотурски език в страната са малко. От музея се надяват документът да провокира интерес в научните среди и да бъде разчетен в детайли.

Репортер: Десислава Малинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР