Сертификат клас В връчи днес кметът на Стара Загора Живко

...
Сертификат клас В връчи днес кметът на Стара Загора Живко
Коментари Харесай

В община Стара Загора изграждат единствената в България наземна станция за спътников интернет

Сертификат клас В връчи през днешния ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров на основния изпълнителен шеф на „ Виваком България “ ЕАД, част от United Group, Николай Андреев.

Компанията е сътрудник на OneWeb – един от водещите международни снабдители на сателитен интернет, за построяването на наземна станция за връзка с мрежа от спътници на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на страните от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще усъвършенства широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, в това число Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият образец за засилващата се роля на България в  инфраструктурата за авангардни галактически технологии. 

„ За община Стара Загора вложения, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места – постоянно са добре пристигнали. Радвам се, че през днешния ден имаме опция да връчим Сертификат клас В на „ Виваком България “ и да насърчим сходни планове. Това за бизнеса значи използване на съкратени периоди и самостоятелно обслужване, предоставено от общинска администрация. По този метод слагаме начало на едно сполучливо партньорство и даваме явен знак на вложителите, които избират нашата община “, сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

Многобройни са икономическите изгоди на плана, който се осъществя в обект на „ Виваком “ на територията на община Стара Загора. С него телекомуникационната компания освен ще обезпечи спомагателни работни места в района в идващите 10 години, само че и ще сложи Стара Загора на международната карта на галактическите технологии и връзки, стана ясно по време на събитието.

„ Благодаря на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора, че помогнаха да сложим България на световната карта на сателитния интернет, както и на нашите сътрудници от OneWeb, които ни се довериха при този огромен стратегически план. За нас е самопризнание, че имаме нужната експертиза и надеждност, с цел да осъществяваме това начинание. Убеден съм, че сходни планове могат да бъдат сполучливи единствено с добра връзка сред бизнеса и локалната власт “, акцентира Николай Андреев.

„ Виваком “ ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя софтуерен обект близо 1,5 милиона лв., а инвестицията на OneWeb в профилирано съоръжение възлиза на няколко милиона $. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва спътниците на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се чака да бъде приключено в границите на първото тримесечие на 2023 година.

С стартирането в употреба на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените райони ще се усъвършенства доста, като обезпечи покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски направления в света. Тя ще сътвори опция и за спомагателни приложения заради преимуществата на спътниците на ниска орбита /LEO/ на OneWeb.

Кристиян фон дер Роп, представител на OneWeb, даде детайлности за плана, както и показа в резюме активността на компанията.

В събитието, което се състоя в Община Стара Загора, се включи още и Росица Райкова, шеф на отдел „ Инвестиции “. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР