Серж Саркисян Арменската опозиция блокира улици и кръстовища в центъра

...
Серж Саркисян Арменската опозиция блокира улици и кръстовища в центъра
Коментари Харесай

Арменската опозиция призова към окупация на министерства и посолства в чужбина


Серж Саркисян

Арменската съпротива блокира улици и кръстовища в центъра на столицата Ереван и регион до Народното събрание, съобщи ТАСС, базирайки се на собствен сътрудник

От сутринта тук-там избухват конфликти сред опозиционери и жители, които бързат за работа.

Лидерът на опозиционната партия " Граждански контракт ", депутатът Никол Пашинян прикани всички свои последователи да се съберат пред Народното събрание, да блокират улици и кръстовища и да стартират обща стачка.

Пряко в ефира на редица опозиционни интернет уеб сайтове той прикани също за окупиране на постройките на министерства и ведомства и други органи на държавното ръководство и недопускане на чиновниците до работните им места.

На бул. " Баграмян ", където се намира постройката на Народното събрание, са ситуирани доста служители на реда и специфична техника. Тази заран са били арестувани няколко деятели на опозицията.

Опозиционният водач прикани арменската диаспора да обкръжи посолства на Армения и да не пуска никого вътре.

Пашинян изиска младежите да провеждат седящи стачки в държавните институции, само че без да нанасят вреди и да наскърбяват хората.

С митингите си опозицията се пробва да осуети избирането за министър-председател на единствения претендент Серж Саркисян - някогашен президент и водач на ръководещата Републиканска партия, който към този момент нямаше право да се кандидатира за висшия държавен пост.

Саркисян се чака да бъде определен на изключително съвещание на Народното събрание, което е планувано да стартира на обяд.

В понеделник полицията употребява специфични средства против участващите в протест опозиционери в Ереван, когато те се пробваха да преминат през огражденията от бодлива тел и да стигнат до Народното събрание.

В Армения бе осъществена конституционна промяна. В резултат на нея републиката мина към парламентарната форма на ръководство. Президентът, определен от депутатите в Народното събрание, в този момент има лимитирани представителни функционалности. Съгласно новата конституция най-широки пълномощия има министър председателят.

Новият президент на Армения Армен Саркисян, постави клетва на 9 април. Той бе определен от депутатите при започване на март. 64-годишният Армен Саркисян е бил арменски дипломат във Англия.

Преди него отпред на Армения за 10 години бе Серж Саркисян.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР