Серийният автомобил Toyota Mirai, работещ на водородни горивни клетки, е

...
Серийният автомобил Toyota Mirai, работещ на водородни горивни клетки, е
Коментари Харесай

Toyota Mirai постави световен рекорд: 1000 км пробег с едно зареждане

Серийният автомобил Toyota Mirai, работещ на водородни горивни кафези, е достигнал най-високото равнище на самостоятелност и е съумял да измине разстояние от повече от 1000 км с едно зареждане с гориво. Рекордът за пробег на водороден автомобил беше подложен във Франция, където на 26 май, ръководена от четирима водачи, колата измина дистанцията от 1003 км. Според специалисти Mirai е съумял да измине последните 9 км безусловно на изпарения.

Тестовото шофиране беше извършено на общоприет седан Toyota Mirai без никакви модификации и се мина по естествени публични пътища. Изминатото разстояние и разходът на гориво са регистрирани от самостоятелен сертифициращ орган. Toyota Mirai употребява приблизително 0.55 кг водород на 100 километра. Когато е изцяло зареден, автомобилът може да съхранява 5.6 кг водород. Пълното време за зареждане в станция с налягане от 700 бара не надвишава 5 минути.
 Toyota Mirai сложи международен връх: 1000 км пробег с едно зареждане (ВИДЕО)

Седанът Toyota Mirai е със задно предаване и се появи през 2019 година. това е втората трансформация на автомобила. За да реализират върха на разстояние от 1003 км, водачите са спазвали жанр на „ еко шофиране “, без да употребяват специфични техники, които не могат да се употребяват от елементарните водачи.

Дали водородната кола може да се конкурира със общоприетите електрически транспортни средства, следва да разберем. Днес инфраструктурата за зареждане с водород е много лимитирана, цената на колите Toyota Mirai е висока и възлиза на почти 64 хиляди евро в Германия. Междувременно електрическите коли могат да се зареждат вкъщи, те са по-евтини, а мрежата от зарядни станции към този момент е много развита по целия свят.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР