Серийните ракети от стратегическия ракетен комплекс от пето поколение Сармат

...
Серийните ракети от стратегическия ракетен комплекс от пето поколение Сармат
Коментари Харесай

Шойгу: Първите стратегически ракети Сармат много скоро масово ще застъпят на бойно дежурство

Серийните ракети от стратегическия ракетен комплекс от пето потомство " Сармат " ( " Сатана-2 " по класификацията на НАТО) ще бъдат сложени всеобщо на бойно дежурство в най-скоро време. Това заяви Министерството на защитата на Руската федерация, предават РИА Новости и " Фокус ". В началото на септември бе обявено, че първите ракети към този момент са на бойните си постове.

Според Сергей Шойгу скоро ракетни комплекси " Сармат " ще бъдат предадени на първия полк на съветските въоръжени сили, въоръжен с комплекса.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу е направил инспекция на хода на осъществяването на държавната отбранителна поръчка в предприятието АО " Красмаш " в Красноярския край. Той е разгледал индустриалните цехове и софтуерния развой на всеобщо произвеждане на новата междуконтинентална балистична ракета (МКБР) " Сармат ".

" В момента в предприятието се създават първите индустриални ракети, които в най-скоро време ще бъдат сложени на бойно дежурство. В позиционната зона на едно от формированията се правят строително-монтажни работи, които са на заключителен стадий " ', се показва в изказване на съветското ведомство.

Шойгу е изслушал отчет от управлението на предприятието за осъществяването на договорите за произвеждане на " Сармат ".

" Превъоръжаването на стратегическите ракетни сили с този комплекс, който ще стане основата на наземната формация на стратегическите нуклеарни сили на Русия, е приоритет за обезпечаване на отбранителната дарба на страната “, акцентира Шойгу.

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 " Сармат “ ще размени най-мощната в света стратегическа ракета с наземно базиране РС-20В " Воевода “ (според класификацията на НАТО - SS-18 " Сатана “).

 

Досие

РС-28 „ Сармат “ е съветска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е създаден от експерти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като сурогат на комплекса Р-36М2 „ Воевода “.

Далекобойността на „ Сармат “ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на потребния товар (бойната глава) е малко по-малко от 10 тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с самостоятелно ориентиране, които могат да носят стандартни или нуклеарни заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се назовава " Сатана-2 ".

„ Сармат “ (РС-28) ще размени най-тежката в света стратегическа ракета „ Воевода “. Работата по създаване на плана стартира през 2011 година

Концепцията на комплекса „ Сармат “ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им даже от перспективни системи за противоракетна защита.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР