Серия от оставки в Държавната агенция за борба с корупцията

...
Серия от оставки в Държавната агенция за борба с корупцията
Коментари Харесай

Оставки заради "служебни разходи" разтърсиха антикорупционната агенция в Македония

Серия от оставки в Държавната организация за битка с корупцията породиха подозрения за работата на органа, в който съществени членове напуснаха в последните дни след отчет за погрешно потребление на служебни средства.

Общо петима души - доскорошен и някогашен ръководител и други трима членове - подадоха оставки от началото на седмицата и министър председателят Зоран Заев ги поздрави за решението им и сподели, че институциите може да се " освободят " от корупцията и външни въздействия, в случай че има бистрота и отговорност в тях. Опозицията и медии, близки до нея, обаче ги оповестиха, че решението им е било взето под напън на властта и показаха подозрение, че задачата е да се блокира работата на органа поради съответни следствия.

Преди няколко дни се появи информация, че членовете на организацията са си изплащали от служебни средства пътни разноски за напредването до съвещания - от време на време по три пъти на ден. Член на антикорупционната организация даже си е възстановил разноски за напредване до съвещание по време, когато в действителност е бил в чужбина съгласно отчет на друга организация. Сумите са по-големи за тези, които не живеят в Скопие. Средства са възстановявани за вечери в скъпи заведения за хранене в чужбина и други сходни дейности.

Говорител на кабинета също сподели, че решението заслужава приветствия, тъй като демонстрира, че е пристигнало и време за оставки по морални аргументи в Македония. Според него обаче е належащо да се изчака, преди да е взето решение за назначение на нови членове в комисията.

Македонската прокуратура стартира работа по първите случаи, разказани в отчета, предходната седмица.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4698)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР