Сериозното противопоставяне между Пекин и Вашингтон може да се превърне

...
Сериозното противопоставяне между Пекин и Вашингтон може да се превърне
Коментари Харесай

Пекин: Конфликт между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за света

Сериозното опълчване сред Пекин и Вашингтон може да се трансформира в световна злополука. Това съобщи министърът на защитата на Китай Ли Шанфу на форума " Диалог Шангри-ла " в Сингапур, оповестява ТАСС.

" Ние считаме, че Китай и Съединените щати би трябвало да оправдаят упованията на страните по света и да следват трендовете на времето. Китайско-американските връзки са повече от двустранни връзки и са от световно значение. Международната общественост чака с неспокойствие постоянни връзки (на двете страни) и е обезпокоена от всеки евентуален спор или борба. Не може да се отхвърли, че сериозен спор или борба сред Китай и Съединените щати ще се трансформира в непоносима злополука за целия свят “, сподели Ли Шанфу в тирада, излъчена на уеб страницата на форума.

" През последните няколко години китайско-американските връзки бяха на най-ниското си равнище от установяването на дипломатически връзки. Мисля, че всички знаете повода за тази трудна обстановка ", сподели китайският министър. Вместо да се " предизвика блокова борба за лична полза ", би трябвало да се вземат поради ползите на всички и да се позволяват разликите посредством разговор, сподели Ли Шанфу.

Китай насочи предизвестие по отношение на сформирането на алианси от вида НАТО в Азиатско-тихоокеанския район, съобщи Франс прес. Според китайския министър на защитата  Ли Шанфу сходни алианси биха били един тип " отвличане на страни от района и преувеличаване на споровете и борбите ". Според него това единствено ще потопи Азиатско-тихоокеанския район във " ураган от разлики и спорове ".

КНР и Съединени американски щати се разграничават в доста връзки, продължи той. „ Това обаче не би трябвало да пречи и на двете страни да търсят допирни точки и общи ползи за развиване на двустранните връзки и задълбочаване на съдействието “, заключи китайският министър на защитата.

Той съобщи още, че мисленето от времето на Студената война се възражда в Азиатско-тихоокеанския район, макар че неговата страна се стреми към разговор пред борбата, съобщи Ройтерс. " Манталитетът от епохата на Студената война се връща в този момент, като значително ускорява рисковете за сигурността. Взаимното почитание би трябвало да надделее над издевателството и хегемонията ", съобщи министърът. " Азиатско-тихоокеанският район има през днешния ден потребност от отворено и приобщаващо съдействие, а не от сливане в дребни клики. Ние не би трябвало да забравяме сериозните бедствия, които двете международни войни провокираха на народите на всички страни и не би трябвало да разрешаваме тази трагична история да се повтаря ", съобщи министърът.

Ли съобщи също по този начин, че неговата страна гледа съществено на опасенията за сигурността на други страни. Той напомни, че неговата страна е възприела по отношение на Украйна безпристрастна и справедлива позиция и добави, че Китай ще търси допустимо най-широко съгласие измежду интернационалната общественост по отношение на Украйна.

Министърът добави, че страната му ще работи за възобновяване на стабилността в Афганистан. За Тайван той съобщи, че това е вътрешен въпрос и че китайците ще вземат сами решение по него. Ли добави, че Китай няма да толерира опитите на силите, борещи се за самостоятелност на Тайван и външни сили да разделят острова от Китай. Ли акцентира, че Китай би трябвало и ще бъде още веднъж обединен и всеки опит за външна интервенция в Тайван ще се провали. 

Ли съобщи, че Китай  е зает да позволи спокойно разногласията за сухопътните и морските граници, само че няма да се поколебае да отбрани ползите си.

Той добави, че страната му е подготвена на връзка с военни от Съединени американски щати. Ли регистрира, че връзките сред Китай  и  Съединени американски щати въздействат на световната стратегическа непоклатимост и Съединени американски щати би трябвало да оправдаят упованията на другите страни по света от тях.

Инфо: ТАСС, Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР