Сериозно задлъжнелият китайски строителен предприемач China Evergrande Group е пропуснал

...
Сериозно задлъжнелият китайски строителен предприемач China Evergrande Group е пропуснал
Коментари Харесай

Evergrande пропусна второ плащане плащане на лихви по офшорни облигации

Сериозно задлъжнелият китайски строителен бизнесмен China Evergrande Group е пропуснал още едно заплащане на лихви по офшорни облигации в сряда, съобщи Ройтерс, базирайки се на двама притежатели на облигации.

Това е второто пропуснато заплащане по задграничен дълг в границите на една седмица, въпреки че в четвъртък компанията е осъществила заплащане към вложители в Китай.

Компанията, която има дълг от 305 милиарда $, трябваш да  заплати лихви по доларови облигации на стойност 47,5 млн. $ в сряда, откакто предходната седмица пропусна да заплати 83,5 милиона $ рента на притежателите на офшорни облигации.

Неволите на компанията, чиито отговорности се равняват на 2% от брутния вътрешен артикул на Китай, раздрусаха пазарите през последните дни. Някои анализатори показаха опасения, че проблемите на Evergrande може да обиден цялата финансова система и да бъдат усетени по целия свят. Тези страхове обаче бяха отчасти потушени, откакто централната банка на Китай даде обещание да отбрани ползите на купувачите на жилка.

В сряда Народната банка на Китай прикани  финансовите институции да и сътрудничат с локалните държавни управления и съответните органи, с цел да поддържат „ устойчиво и здравословно “ развиване на имотния пазар и да защитят ползите на купувачите.

Липсата на коментар от страна на Evergrande във връзка с заплащанията по задграничните и отговорности обаче остави интернационалните вложители в обстановка, в която те не знаят дали ще би трябвало да поемат огромни загуби след приключването на 30-дневния гратисен интервал за заплащанията по облигациите, дължими на 23 и 29 септември.

Някои задгранични притежатели на облигации не са получили нито заплащания нито коментар от компанията към сряда, споделят осведомени източни.

Отношението на Evergrande към локалните вложители обаче е радикално друго.

В четвъртък компанията разгласи, че отделът и за ръководство на благосъстоянието е направил 10-процентно заплащане по артикули за ръководство на благосъстоянието (wealth management products –WMPs), които се държат главно от локални вложители на дребно. Това заплащане бе дължимо до 30 септември. От компанията прецизираха, че заплащанията са били преведени по сметките на вложителите в четвъртък, само че не дадоха информация за техния размер.

Пропуснатите офшорни заплащания идват в миг, в който компанията, която има задграничен дълг от близо 20 милиарда $, е изправена пред заплащане на лихви по доларови облигации на стойност 162,38 млн. $ с краен период през октомври.

Очакванията са компанията, която бе измежду водачите в строителния бранш в Китай, да премине през едно от най-големите преструктурирания в историята на страната. Тя дава приоритет на локалните си отговорности, защото се опасява, че проблеми в границите на страната може да провокират публично неодобрение.

„ Не мисля, че има огромно предпочитание да се даде обективна отплата на задграничните притежатели на облигации спрямо локалните банки, а още по-малко с купувачите на жилища и хората, които са вложили на локално равнище посредством структурите за персонални заеми “, разяснява Александър Айткен, сътрудник в Herbert Smith Freehills в Хонконг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР