Сериозно увеличение в доходите и разходите на домакинствата през миналата

...
Сериозно увеличение в доходите и разходите на домакинствата през миналата
Коментари Харесай

Семейният бюджет: С 20% са се увеличили разходите за година

Сериозно нарастване в приходите и разноските на семействата през предходната година, регистрира Националният статистически институт.

Близо 10 хиляди и 900 лева е междинният годишен приход на разположение от семейството. Това е с над 20 % повече за 2023 година, сочат данните.

Разходите също нарастват с съвсем толкоз - малко под 20 на 100 по отношение на 2022-ра. 

 „ Докато в Народното събрание се карат, ние едвам оцеляваме “: Преизчисляват пенсиите на 350 000 души България 3 мин. „ Докато в Народното събрание се карат, ние едвам оцеляваме “: Преизчисляват пенсиите на 350 000 души  Разходите за труд на работодателите у нас са най-ниските в Европейски Съюз България 2 мин. Разходите за труд на работодателите у нас са най-ниските в Европейски Съюз  „ Един устоя цялото семейство “: Всеки десети работещ българин живее в беднотия България 3 мин. „ Един устоя цялото семейство “: Всеки десети работещ българин живее в беднотия  Национален статистически институт: С 18% има растеж на приходите и на разноските България 1 мин. Национален статистически институт: С 18% има растеж на приходите и на разноските  „ Докато в Народното събрание се карат, ние едвам оцеляваме “: Преизчисляват пенсиите на 350 000 души България 3 мин. „ Докато в Народното събрание се карат, ние едвам оцеляваме “: Преизчисляват пенсиите на 350 000 души  Разходите за труд на работодателите у нас са най-ниските в Европейски Съюз България 2 мин. Разходите за труд на работодателите у нас са най-ниските в Европейски Съюз  „ Един устоя цялото семейство “: Всеки десети работещ българин живее в беднотия България 3 мин. „ Един устоя цялото семейство “: Всеки десети работещ българин живее в беднотия  Национален статистически институт: С 18% има растеж на приходите и на разноските България 1 мин. Национален статистически институт: С 18% има растеж на приходите и на разноските

За какво харчим най-вече?

Семейството на Невена Георгиева е четиричленно. Най-много разноски отиват за храна и битови сметки – по думите и, от време на време над 1000 лв. месечно.

„ Особено с две дребни деца – там най-вече се усеща. Лекарства, постоянно се постанова, спомагателните занимания, храна, всяка една разходка на открито – всичко е обвързвано с разноски “, споделя Невена.

Според специалистите обаче се следи трайно нарастване на приходите. По думите на икономистът Адриан Николов даже и в най-сериозния интервал на покачване на растеж на цените на потребителските артикули, сме имали нарастване на разполагаемия приход.

„ Това го виждаме и тази година, защото нарастването на разноските с 1% по-ниско от това на приходите “, добави той.

От националната статистика показват, че най-вече семействата харчат за храна и питиета съвсем 30%. Малко над 12% от приходите отиват за жилище и сметки, а 8% - за осигуровки.

От друга страна, се следи и нарастване на покупателната дарба при някои артикули - като да вземем за пример млечните масла и зрелия боб – с над 16%, а също  и при хляба – с 15%.

„ Преди пандемията имаше ясна наклонност към понижаване на каузи на разноските на храна и за сметки. Виждаме една метаморфоза обаче. Успяваме значително да отстраняваме въздействието на Коронавирус и на инфлацията “, споделя още Адриан Николов.

Разходите стават повече, само че не и приходите, безапелационна е Невена. Въпреки това, съумяват да пестят.

„ Имаме огромен заем за жилище, само че съумяваме да заделяме разнообразни суми “, добави тя.

А на въпроса дали има обстановка, в която приходите да отидат нагоре, а разноските надолу, специалистите дават отговор, че подобен сюжет би бил вероятен, в случай че всеобщо хората разчитат на своите спестявания, а не на заеми.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР