Сериозно са се увеличили застраховките за военен риск при преминаване

...
Сериозно са се увеличили застраховките за военен риск при преминаване
Коментари Харесай

Корабните застраховки за военен риск са поскъпнали десетократно

Сериозно са се нараснали застраховките за боен риск при прекосяване на Червено море след нападенията на търговски кораби от йеменските хути. Сумите са се повишили десетократно и доближават до 1% от застрахователната стойност на кораба. За повишаването на застраховките способстват и пиратските набези. Много корабособственици към този момент избират по-дългия маршрут към Европа през Южна Африка, а това забавя доставките.

Червено море беше оповестено за зона с боен риск след зачестилите набези на търговски кораби от йеменските хути. Това оказа въздействие и върху морския осигурителен пазар, защото фирмите към този момент включват обезщетение за прекосяване през рискова зона.

" Докато прекосяването сега през Аденския залив крие два риска. От северната страна има нахлуване на хутите, а от южната страна има нахлуване от пирати ", изяснява Юри Станков, шеф на морски осигурителен брокер.

Размерът на застраховката за корабите, които минават Аденския залив, зависи от това чия благосъстоятелност е плавателният съд.

" В момента, с цел да бъде застрахован един транспортен съд, застрахователите изискват да се стигне до физическото лице притежател. Тайната, която по този начин дълго беше защитавана в офшорните компании, сега корабособствениците са принудени да я разкриват и да споделят чия е собствеността ", уточни шефът на морски осигурителен брокер Юри Станков.

Например, в случай че корабът е благосъстоятелност на китайска компания, тогава ставките на застраховката са минимални, от порядъка на 0,1% от застрахователната стойност на плавателния съд.

" Но в случай че става въпрос за американски или британски транспортен съд, или подобен, който има подобен интерес, тогава нещата отиват надалеч по-нагоре, като десетократно до към 1% от застрахователната сума на кораба ", посочи Юри Станков, шеф на морски осигурителен брокер.

Застрахователните награди са поскъпнали и след ударите на Съединени американски щати и Англия по бази на хутите в Йемен. По последни данни, с 25% е намалял корабният трафик през Червено море. Заради усложнена обстановка в региона на Аденския залив, една част от плавателните съдове се отклоняват през различни направления.

" Корабите, с цел да избегнат конфликтния район, би трябвало да заобикалят през нос Добра вяра ", сподели Анатоли Ангелов, компания за морски превоз, логистика и спедиция.

Заобиколният маршрут забавя доставките за Европа.

" Което води до увеличение с 10 до 14 дни на директното време и надлежно увеличение на разноските както за гориво, по този начин и всички останали съпътстващи дневни разноски на един транспортен съд. При всички случаи, крайният консуматор заплаща цената ", счита Юри Станков, шеф на морски осигурителен брокер.

От началото на рецесията в Червено море цените за транспорт на контейнери от Азия са се повишили три пъти поради избора на по-безопасен маршрут за корабите.

" Има и все още различни разновидности, когато се употребява профилиран ескорт и се минава през Суецкия канал, само че той е толкоз безценен, че е равнопоставен като разноски на другия ", посочи Анатоли Ангелов, компания за морски превоз, логистика и спедиция.

По отношение на насипните товари също има нарастване на цените за транспорт.

" Някъде към 20-30% се усилват разноските надлежно отива и към цената на транспортирания товар ", означи Деян Петров, началник на отдел “Насипни товари ” в компания за морски превоз, логистика и спедиция.

Ръст на застраховките има и за корабите, които плават в региона на Украйна поради войната там. Сумите стигат до 2% от застрахователната стойност на кораба за интервал от 7 дни.

Aвтор: Петър Дойкински


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР