Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи

...
Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи
Коментари Харесай

Одит на ЕК потвърди наблюденията на Продължаваме промяната за контрола на ГКПП Капитан Андреево - Политика

Сериозни пропуски в граничния надзор за предходните 10 години откри основна дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните " към Европейската комисия (DG Sante), която разгласява отчет за осъществения при започване на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Заключенията на инспектора удостоверяват данните от разкритията на държавното управление на Промяната, открити в края на май 2022 година

Фрапиращи разлики сред количествата на растителни артикули с пестициди над нормата, спрени от импорт в България и Европейски Съюз от трети страни преди и откакто страната си върна фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, регистрираха Министерството на земеделието и БАБХ при започване на юли. Несъответствията бяха открити при изчерпателен разбор на данните, които през последните 10 години са били разполагаем на управляващите в формалната система TRACES на Европейски Съюз. Държавата възвърне пестицидния надзор на границата на 20 май 2022 година, като през предходния десетгодишен интервал той е бил в ръцете на частен монополист, а всички пространства - отдадени чартърен на една и съща компания. Частната активност на границата е обвързвана с Размиг Чакърян – Ами, а медийни следствия откриват връзки и с Христофорос Аманатидис – Таки.

" Предвид забележителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, открити по време на одита, българските управляващи не са в положение да подсигуряват, че съответното законодателство на Европейски Съюз е приложено вярно във връзка с формалния надзор върху стоките, които влизат в Европейски Съюз през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Държавата не може да даде гаранции, че тези артикули са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз “, удостоверява отчетът на DG SANTE.

Въпреки разкритията на държавното управление на Политическа партия за злоупотребите на граничния пункт, " Евролаб 2011 " отхвърли да освободи пространствата незабавно. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов от „ Продължаваме промяната “ и шефът на БАБХ, назначен от Политическа партия – проф. Христо Даскалов, неведнъж алармираха, че частната компания взаимодейства с дългогодишни чиновници на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за действие на проведена незаконна група – посредством саботажи, укриване на информация и закани. В отчета на DG SANTE се маркират и опити за заблуждение на инспекторите от страна на избрани държавни служители от БАБХ. Служителите на частната компания за последно бяха отстранени от границата на 7 август 2022 година благодарение на жандармерия – поради следващи опити за бойкот на активността на пунка. Въпреки това юристите на «Евролаб 2011» не престават опитите да върнат компанията на границата посредством юридически хватки, за да се стопира промяната, подета от Политическа партия. Прави усещане, че същите юристи са обвързани със структурите на ГЕРБ – Хасково.

В отчета на DG SANTE се споделя още:

" Както вътрешният одит на БАБХ, осъществен през 2019 година, по този начин и одитът на DG SANTE, откриха систематични пропуски в формалния надзор на директни колета от скотски генезис. По време на този одит не бяха открити доказателства, които да демонстрират, че в това време е имало някакво усъвършенстване в този надзор, в сходство с наредбите на Комисията ".

Припомняме, че през последните години към държавните управления на ГЕРБ са подадени десетки сигнали от институции, медии и народни представители, които са алармирали за проблемите на границата - без никакъв резултат. Европейски сътрудници на България неведнъж са изтъквали проблемите на най-голямата сухопътна граница в Европейски Съюз като основна причина за отсрочване на приемането на страната в Шенген.

„ Установените систематични пропуски в реализирането на формалния надзор в доста от случаите са били известни на способените органи от доста време, само че все пак не са решени дейно “, се споделя още в отчета.

Това включва и положението на наетите от частната компания пространства, за което кабинетът Петков сигнализира през лятото. „ Нито едно от оборудванията за формален надзор на животни и артикули на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ не дава отговор на минималните условия за граничен контролно-пропускателен пункт. Схемите, показани по време на одита DG SANTE 2022-7422, не отразяват действителната обстановка на място във връзка с потока на стоките, потреблението на специфични зони и пространства “.

Одитният отчет съдържа рекомендации за възстановяване на фитосанитарния надзор на границата по отношение на доказаните нарушавания. „ Продължаваме промяната “ смята, че поръчител за осъществяването им е сформирането на държавно управление с нулева приемливост към корупцията, както и без значение и умело управление и честни чиновници на БАБХ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР