Сериозни промени в сегмента на електронната търговия се наблюдават през

...
Сериозни промени в сегмента на електронната търговия се наблюдават през
Коментари Харесай

Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.

Сериозни промени в сегмента на електронната търговия се следят през последната една година у нас. Браншът се развива, навлиза в нови области на публичния живот и стопанската система, само че към момента е под равнищата в множеството други страни от Европейския съюз. “Добрата вест е, че българският бизнес в огромната си част към този момент е осъзнал потребността от цифровизация и търси решения в тази област. Същевременно профилът на купувачите у нас става все по-разнообразен, както и този на продуктите, поръчвани онлайн.

Българите към този момент правят оценка преимуществата на електронната търговия и близо две години след началото на пандемията можем да твърдим, че процесите по ускорена цифровизация, почнали непринудено с нея, към този момент са устойчива наклонност, която ще се резервира във времето ” - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг управител на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Екипът на сдружението разгласява най-любопитните и значими данни за развиването на сектора през отминалата година.

29 процентни пункта нарастване на онлайн продажбите

Ръстът при онлайн продажбите към крайни консуматори у нас през 2021 година по отношение на 2020 година се чака да е впечатляващите 29 процентни пункта, излиза наяве от European Е-commerce Report 2021. Секторът усилва своята тежест и към този момент е 2.5% от Брутния вътрешен артикул (БВП) на България.

Сериозен капацитет за растеж

Все още едвам 52% от компаниите в България имат личен уеб страница, а 11.8% от тях продават онлайн. “Тези данни демонстрират, че у нас браншът занапред има капацитет да пораства с по-бързи темпове. Това ще докара до повишение конкурентоспособността на търговците и генериране на повече бизнес за обслужващите софтуерни сегменти като уеб дизайн, уеб разработка, хостинг услуги и цифров маркетинг ” - показва още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

Дрехи, обувки и аксесоари са измежду най-продаваните артикули онлайн

Сънародниците ни се доверява най-много на локални търговци за своите покупки по интернет, следвани от тези от други страни членки на Европейския съюз (ЕС) и едвам по-късно от търговците от страни отвън него. Това излиза наяве от данни на Българска Е-комерс асоциация (БЕА) и Националния статистически институт (НСИ). Сред най-често поръчваните артикули и услуги онлайн у нас са облекла, обувки и аксесоари (75%), спортни артикули (24%), мебели и артикули за дома (22%), настаняване в хотели (19.4%), а към този момент и доставки от заведения за хранене (18.9%).

Как се нареждаме по отношение на другите в Европа

Пазаруващите онлайн европейци са доста повече от българите в процентно съответствие - 75% от общото население на Европейски Съюз. Най-купуваните от тях артикули и услуги за последните три месеца са облекла (63%), стрийминг услуги (31%), както и мебели и принадлежности за дома (29%). За района на Източна Европа, част от който е и България, 78% от популацията има достъп до интернет, а 44% от тях пазарят онлайн.

Интернет потреблението у нас се увеличава

През последните четири години интернет потреблението у нас се е нараснало с 12 пункта, научаваме от данни на Национален статистически институт. За този напредък в региона на дигитализацията несъмнено способства пандемията от COVID-19, която подтикна огромна част от бизнесите да употребяват интернет, с цел да се нареждат на интернационалния пазар, както и доста от потребителите да учат, споделят и да се забавляват в мрежата.

Мобилният телефон е най-използваното устройство за сърфиране

Същевременно излиза наяве, че най-използваното средство за сърфиране онлайн е мобилният телефон (72%), следван от преносимия компютър (31%) и настолния компютър (26 процента). Освен за връзка, интернет от ден на ден се употребява за четене на новинарски уеб сайтове, вестници и списания. Интересна наклонност е също, че делът на употребяващите онлайн банкиране българи се е удвоил през последните три години, достигайки до 15% от потребителите на интернет у нас.

Какво следва в онлайн търговията

“През новата година браншът ще се развива още по-динамично, под въздействие на инерцията, насъбрана от пандемията, на покачвания интерес към SaaS платформите, както и на редица нови технологии, навлизащи в отрасъл ” - прибавя Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ. Според нея, измежду най-интересните технологии, които ще оказват въздействие върху този цифров сегмент, са чатботовете и изкуственият разсъдък, мобилните връзки и устройства, виртуалната действителност и зараждащите се нови виртуални метавселени, както и блокчейн.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР