Сериозни промени в демографските процеси в страната в пандемичната 2020

...
Сериозни промени в демографските процеси в страната в пандемичната 2020
Коментари Харесай

Пандемичната 2020: Рекордна смъртност и положителна миграция...

Сериозни промени в демографските процеси в страната в пандемичната 2020 година регистрира Институтът за пазарна стопанска система (). От една страна, имаме рекордна смъртност, което в допълнение утежнява естествения приръст. От друга, се отбелязва превръщане на механичния приръст, като страната за пръв път от началото на прехода регистрира позитивна миграция. Това важи и за Хасковска област, се показва в демографския разбор, който се базира на към този момент изнесените от Национален статистически институт данни.

В цялата страна естественият приръст, т.е. разликата сред родените и умрелите, е негативен. Коефициентът в Хасковска област е най- огромен в Община Тополовград, там той е -20.8 на хиляда. Следва Община Димитровград с -17.7 промила. В Хасково е -9.8 промила.

Населението в Община Тополовград понижава освен тъй като там се раждат по- малко хора от колкото умират, а и тъй като изселилите са повече от заселилите си. Механичният приръст в общината също е негативен, той е -21 души. Припомняме, че съгласно данните на Национален статистически институт, популацията на общината към края на м.г. е 9 384 души.

Тополовград и Маджарово са единствените общини в региона с негативен машинален приръст. Но даже в Маджарово е минус от единствено 4 души.

Във всички останали общини миграцията е позитивна. В Хасково тя е на плюс 234 души, а в Димитровград - 173.

Сериозната смяна в механичния приръст е в следствие от два процеса. Първият е завръщането на българи от чужбина при започване на пандемията и позитивната миграция в страната. Макар и в друга степен, това завръщане се следи в цялата страна. Вторият развой е вътрешната миграция, която в годината на пандемия е от огромния град към дребното обитаемо място. Това е както действителна смяна, по този начин и официализиране на неотчетена до момента действителност, показват още от ИПИ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР