Сериозни проблеми има с внесеното от Украйна зърно. По информация

...
Сериозни проблеми има с внесеното от Украйна зърно. По информация
Коментари Харесай

ШОКИРАЩО РАЗКРИТИЕ: Внасяме и ядем отровно зърно от Украйна

Сериозни проблеми има с импортираното от Украйна зърно. По информация на Lupa.bg от организацията по храните са имали подозрения за съществуване на рискови пестициди по време на инспекция на партиди от зърното. Това обаче е било заметено под килима. 

В същото време родните производители са наясно с внасянето на некачествено зърно и готвят митинги. От месеци зърнопроизводителите предизвестяват, че проблемите им се задълбочават и идването на стотици камиони със зърно напълно не носят единствено стопански неизгоди зя тях. 

Качеството на зърното, което идва е недоказано и по тази причина не се приказва от в този момент.

Още преди месец представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) имаха среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев и след нея стана ясно, че терзанията на фермерите са свързани с възможното разбъркване на българско зърно с украинско. 

“Взеха проби, само че се оказа, че Българската организация по сигурност на храните няма акредитирана лаборатория, която да регистрира тези проби. Държавата няма акредитирана лаборатория, която да следи какво влиза в страната! Докъде сме го докарали!? ”, сподели ръководителят на  Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. 

По думите му контролът в Украйна се прави от интернационална компания и тъй като у нас няма акредитирана лаборатория, същата компания прави контрола и у нас. 

“Нали ви е ясно какви ще са резултатите? Пробите се бавят два месеца. Подаваме непрекъснато сигнали. Към някогашни овчарници сега хвърчат едни камиони и изсипват там зърна ”, сподели Костадинов и добави, че при вероятно разбъркване на стоките, в случай че има проблем, фермерите ще бъдат компроментирани. 

Стопаните са безапелационни, че са съпричастни с ужаса, който украинците изживяват, само че за тях контролът в България изцяло липсва. Това, което влиза в страната е с неприятно качество. 

Зърнопроизводители са съумели да вземат скрито от склад, в който има украинско зърно, проба.  Тя е занесена за проучване в самостоятелна лаборатория. 

Становището на лабораторията е, че пшеницата е негодна за приложимост. 

“Съдейки по това, което демонстрира тестът, в България не се внася зърно от годишна продукция 2022. Всичко, което идва е остаряло зърно ”, сподели Костадинов. 

Той даде образец със слънчогледа. 

“В момента мултинационалните експортьори, с цел да избягат от този проблем - износът на остарял слънчоглед, постановиха един индикатор - киселинност. По-високата киселинност се получава при слънчогледа при по-дълъг престой по складовете. Такъв слънчоглед в другите страни не го желаят. Складовете на търговци и преработватели са цялостни с подобен остарял слънчоглед, тъй като нов не е внасян, българският стои ”, сподели Костадинов.

По думите му най-засегнати са по-малките производители, които нямат хранилища. Търговците им извиват ръцете и купуват слънчогледа им на ниски цени. 

“Ще се окаже, че българският слънчоглед, който е първокласен, ще се изнесе след време, а тук ще се преработи и ще влезе в комерсиалната мрежа този остарелия, който е от Украйна, който не е проучен за остатъчни пестициди. И това ще го ядем ние, нашите деца. Това е огромният проблем ”, сподели ръководителят на НАЗ. 

Според стопаните е належащо да се откри метод българското и украинското зърно да не се смесват, а управлението на това какво влиза в страната да е отговорно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР