Сериозни предизвикателства за туризма, ИТ сектора и транспорта2,5% спад ще

...
Сериозни предизвикателства за туризма, ИТ сектора и транспорта2,5% спад ще
Коментари Харесай

Колко губи световната търговия от коронавируса

Сериозни провокации за туризма, ИТ бранша и превоза

2,5% спад ще претърпи световната търговия през първото тримесечие, поради ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

Огромни загуби ще понесе световната търговия поради епидемията от ковид, която към този момент обхвана целия свят. Само за едно тримесечие загубите ще са съизмерими с последствията от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през цялата 2019 година

Експерти от Euler Hermеs предвиждат 320 милиарда щ.д. загуби за първото тримесечие, поради ковид. Спадът е 2,5%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочи анализът.

161 милиарда щ.д. по-малко ще бъдат осъществени от износ на артикули, като главната част от тях е поради пониженото търсене в Китай, а осезаемо спадът се усеща към този момент и в Италия и други европейски страни. 125 милиарда щ.д. ще е ударът за туризма, а за превоза – 33 милиарда щ.д.

Според анализаторите, по този начин загубите единствено за тримесечие ще са съизмерими с последствията от студената комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай през цялата 2019 година.

Макар че от Euler Hermes чакат първите знаци на нормализиране през април, прогнозата за второто тримесечие на 2020 година също остава отрицателна – спад от 1%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Очаква се възобновяване да е последователно и да отнеме време.

С разгръщане на епидемията, икономическите резултати могат да се почувстват и в България, предвиждат специалистите. Намаляват комерсиалните покупко-продажби със засегнатите страни, а най-сериозни са провокациите за секторите на туризма, осведомителните технологии и електрониката, обвързваните с автомобилната промишленост производства и превоза.

„ Както на световно равнище, по този начин и у нас, последствията от епидемията ще се отразят на туризма. При софтуерните компании се чакат проблеми, поради спирането на веригата за доставки от Китай ”, разяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

С изключително внимание експертите наблюдават и транспортния бранш, където резултатът на ковид и затрудненията в оперативната работа се утежняват в допълнение за бизнеса в подтекста на променените тол такси и идното въвеждане на пакет „ Мобилност ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР