Сериозни аргументи в подкрепа на вдигането на забраната за внос

...
Сериозни аргументи в подкрепа на вдигането на забраната за внос
Коментари Харесай

Вигенин: Управляващите не защитиха производителите от нелоялния внос на зърно

„ Сериозни причини в поддръжка на повдигането на възбраната за импорт на украинско зърно ние не чухме. Смятаме, че тази мярка беше и ще бъде нужна в отбрана на българските производители. Въпросът за качеството на пшеницата и други артикули, които влизат от Украйна е повдиган неведнъж – защото условията към производството в границите на Европейски Съюз са доста по-високи. Ние не сме уверени в каква степен това, което се внася от Украйна дава отговор на тези критерии и условия ”.

Това съобщи по Българска национална телевизия зам.-председателят на Народно събрание и депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Кристиан Вигенин.

„ За нас е необяснимо за какво Народното събрание трябваше да се занимава с този въпрос и да взима решение, което по принцип е в пълномощията на изпълнителната власт ”, акцентира Вигенин и добави, че в последните месеци Народното събрание прекомерно постоянно се занимава с пълномощия на изпълнителната власт като формат, който може да размие отговорността ѝ.

„ Категорично поддържаме всички дейности, които ще подхващат българските производители оттук насетне. Българска социалистическа партия застава зад тях. Няма да развяваме партийните флагове на тези митинги, само че дано хората знаят – и с гласуването през днешния ден, и с безапелационната ни позиция в поддръжка на българското произвеждане, че не одобряваме тази политика на българското държавно управление и болшинството в Народно събрание ”, съобщи социалистът.

По думите му, напълно не е детайл от някаква непозната агитация фактът, че към този момент у прекалено много хора остава усещането, че главната грижа на държавното управление и болшинството не е България и българските жители, а Украйна и украинските жители. „ Ние поддържаме филантропичната помощ, която се оказва на Украйна, помощта във връзка с украинските бежанци у нас. Но се минават всевъзможни граници – те през днешния ден се показваха в решението против българските зърнопроизводители, през вчерашния ден се показваха в следващите обещания и позиции, свързани с военна поддръжка. Ред неща и все ползи, които не са на българите. Това толкоз постоянно стартира да се повтаря, че почваме да се питаме чие е това държавно управление и ръководещото болшинство за кого работи ”, разяснява зам.-председателят на Народното събрание.

„ Аз не чух от българското държавно управление, министъра на земеделието или болшинството някакви ограничения, с които ще отбрани българските производители ”, уточни Вигенин. На репликата само че водещата, че държавното управление отпуска 63 млн лева Кристиан Вигенин отговори: „ Боравенето с такива цифри не дава съответен отговор. Какво споделят хората: „ Ние нямаме потребност от вашите пари, които в действителност са събрани от налозите на всички българи, ние желаеме да ни оставите да търгуваме свободно и да ни отбраните от нелоялния импорт и нелоялната конкуренция, която идва от украинското зърно ”. Не желая да е по този начин, само че по този начин наподобява – че ръководещите сляпо се преценяват с Брюксел. Виждаме поредност от дейности – свързани както със селскостопанската продукция, по този начин и с военната помощ. България се оказа най-активният последовател, подкрепящ Украйна с каквото има ”, сподели още Кристиан Вигенин.

Той още веднъж съобщи безапелационната позиция на Българска социалистическа партия срещу това България ангажирана в спора посредством даване на военна помощ. „ Това е наша позиция от първя ден на войната. Последните събития демонстрираха, че България можеше да има една много по-различна роля и тук наблягам – въобще не става въпрос да се разгласяваме против Украйна. Но считаме, че България можеше да бъде доста по-ефективна по други способи, подкрепящи Украйна, а не посредством ангажиране директно военно, посредством даването на военна помощ, която явно ще се уголемява ”.

Кристиан Вигенин уточни, че при чуването, което са инициирали с народния представител от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров, на въпроса - България ще даде ли нашите зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, министърът на защитата не е споделил „ не ”, а единствено, че ще отговори на секретно съвещание. „ Експертите споделят, че ние нямаме сега системи, които могат да заменят тези зенитно-ракетни комплекси С-300, които пазят АЕЦ „ Козлодуй ” и София. Искаме отговор и на тези въпроси – кому е належащо това и за какво ” попита Вигенин и добави: „ Имам възприятието, че на моменти Тагарев не знае на коя страна е министър и е малко откъснат от действителностите по метода, по който приказва по тази проблематика ”.

По думите му, усилването на отбранителните ни качества би трябвало да е съобразено с действителните нужни и действителната опасност. „ По какъв метод това разширение на сухопътната военна група на бъдещата база в Ямболско ще увеличи нашата сигурност и ще уплаши Русия? Аз не мога да си показва, че съветските кораби ще дебаркират в Бургас, ще слезе една войска, ще ни нападне и сухопътните сили до Ямбол ще излязат и ще се бият. Това е неуместно. Ако имаме потребност от увеличаване на нашата защита, тя несъмнено не е със сухопътни сили, защото ние сухопътно не сме застрашени. И без да си боен специалист – можеш да го видиш ”, разяснява Кристиан Вигенин. Той прикани за повече разсъдък разум и концентриране върху българските проблеми, повече отбрана на българските ползи, като акцентира, че това не значи да отхвърляме присъединяване в общите старания на Европейски Съюз и НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР