Сериозната крачка до края на годината са преместването ни в

...
Сериозната крачка до края на годината са преместването ни в
Коментари Харесай

Стефана Здравкова: NOVA е не просто успешна компания, тя налага тенденции

Сериозната крачка до края на годината са преместването ни в нова постройка и цялостно софтуерно обновяване, съобщи основният изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп Стефана Здравкова пред Паола Хюсеин за в. „ 24 часа “.

Досегашният ви професионален опит е обвързван най-вече с ръководството и създаването на бизнеса на софтуерни компании. Колко значима част ще е цифровият бизнес на компанията в концепцията ви за ръководство? В тази светлина по какъв начин ще се трансформира малкия екран?

Стефана Здравкова : Дигиталната промяна е на всички места и отваря нови благоприятни условия за всеки един бизнес. Особено, когато приказваме за телевизия. Тя е бъдещето за цифровия свят. Затова следва да развием нови (digital first) артикули в самата телевизия и да издигнем равнището на цифровото показване до телевизионните стандарти. Логиката нормално е противоположна - първо телевизия, а по-късно цифрови медии. Но през днешния ден и малкия екран, и цифровата среда сe трансформират. Различни са навиците за тяхната консумация, разнообразни са технологиите, както и нововъведенията, които са разполагаем. Затова нашата рецепта е повече и по-качествено наличие, повече и по-разнообразни канали и формати, повече и по-голям достъп. По всяко време и на всички платформи. Не разделям активите на компанията. Всички те са значими - телевизия, цифрови артикули, печатни издания, радиостанции. Взети дружно, основават нови вероятности на пазара. При нас 1+1 сигурно прави повече от 2. Да сме в една 360-градусова екосистема е началото на действителна синергия, която ни прави още по-добри. Подобна позиция оборва нормалната логичност и дава късмет бъдещето да бъде по-голямо.

Визионерски видяно към бъдещето, идва ли краят на малкия екран поради интернет?

Стефана Здравкова: Дигитализацията въздейства върху обичайните медии, само че не анулира нито съществуването им, нито тяхната мощ. Често паралелно се развиват. Какво имам поради? Телевизията остава най-силната медия в България и доверието към нея е огромно. Това най-ясно проличава при рецесии, каквито в този момент са пандемията и войната в Украйна. В същото време Нет Инфо съумя да резервира растежа на аудиторията си, която пристигна през 2019 година точно с пандемията и към този момент стабилно застана до равнища над 80% от общия брой на интернет потребителите в България. Има планове, към които ползата се ражда първо в онлайн пространството, само че по-късно аудиторията се придвижва към малкия екран.

Вашият въпрос обаче ми напомни и още една забавна полемика обратно във времето. Тогава бях управител „ Печатни системи “ в XEROX за България. Започваше дигитализацията, появиха се електронните книги. Опасението беше, че скоро всичко ще е цифрово. Но наш клиент от Швейцария показа, че хартията няма да изчезне, поради трите „ B “ - Bedroom, Bathroom, Beach (от англ. спалня, баня, плаж). Оттогава минаха 20 години, хартията още съществува. Само методът на ползване се промени.

Какви ще са целите ви? Ще разчитате ли най-вече на българско наличие в програмата на Нова тв? Вече съобщихте за следващия огромен план – сериала „ С река на сърцето “.

Стефана Здравкова: Радвам се, че споменавате за новия сериал „ С река на сърцето “. Това е план с доста висок продукционен стандарт и поръчка за надграждане на постигнатото. Със сигурност филмопроизводството е един от стратегическите ни цели. „ NOVA поддържа българските филми “ не е етикет, а действителен ангажимент към всички български кино създатели. NOVA постоянно е залагала на българско наличие и това ще продължи да е по този начин. Другият ни приоритет е качествената публицистика, която ще разтеглим, в това число с нови излъчвания, когато започва профилираният новинарски канал, в партньорство със Си Ен Ен. Нова Броудкастинг Груп е домът и на огромния спорт. В нашите телевизионни канали предлагаме извънредни събития, каквито са европейското и международното състезание по футбол, както и премиум наличие в доста типове спорт - футбол, автомобилни спортове, волейбол, баскетбол, бокс, тенис, голф и други Въпреки че цените на спортните права непрестанно нарастват, резервираме тези вложения. Относно Нет Инфо, една от най-важните тактики е обвързвана с така наречен уеб сайтове, насочени към избрани планове за покупка. Такива да вземем за пример са тези за нови коли, кулинария, бременност и майчинство, домашни любимци и други След като се направи разбор на държанието на посетителите, може да се вземе точно решение за рекламата, която би била забавна за тях.

Каква ще е тв програмата наесен – ще има ли нови излъчвания?

Стефана Здравкова: Есенната програмна скица ще бъде още по-богата и разнообразна. Ще предложим нови за България заглавия и още повече развлечение. Подписахме контракти за три нови развлекателни излъчвания по лицензни формати, които скоро ще обявим. Ще отведем феновете и на доста красиви места. Както знаете, новият сериал „ С река на сърцето “ се снима по поречието на река Дунав към Видин, където пейзажите са удивителни. Следващата седмица стартира работата на терен и по четвъртия сезон на „ Игри на волята “. Те още веднъж ще покажат впечатляващи места по Южното Черноморие, повече борби и атрактивни участници. В програмния съвет на Нова Броудкастинг Груп са едни от най-хубавите експерти в България с над 20-годишен опит в развиването на телевизионни стратегии. Те наблюдават международния пазар и го изследват деликатно, тъй че да предложат на българската публика най-новото и впечатляващо наличие. Да не забравяме, че в края на ноември стартира Световното състезание по футбол, което ще излъчим взаимно с Българска национална телевизия. То ще бъде неповторимо в доста връзки и за първи път ще се организира в Катар.

Новините и настоящите излъчвания са гръбнакът на всяка политематична телевизия. Как ще гарантирате свободата на публицистите и по какъв начин ще я пазите, в това число и от външен напън?

Стефана Здравкова: Всеки, който държи на положителната публицистика, знае, че нюзрумът е непокътната територия на публицистите. Те задават стандарта и с престижа си го пазят в новините и настоящите излъчвания. Във време на засилваща се дезинформация, тяхната роля и самостоятелност са сериозно значими. Освен информация, те са тези, които обезпечават нужния подтекст на събитията и повече експертни отзиви по значимите тематики. Яснотата по този въпрос е моята гаранция към тях. А по отношение на външния напън, поръчител е принадлежността ни към фамилията на Юнайтед Медия, в което работят ясни правила, в това число и самостоятелният редакторски ръб от одобрени медийни специалисти. Сред тях e и някогашният шеф на BBC World Service Питър Хорокс.

Ще продължи ли да се разраства "Нова Броудкастинг груп " и накъде?

Стефана Здравкова: Иновативността е в ДНК-то на Нова Броудкастинг Груп. Сериозната крачка, която ни следва да създадем до края на годината, е преместването ни в нова постройка и цялостно софтуерно обновяване. Мащабът и опциите на новия студиен комплекс е непостижим за българския ефирен пазар. Ще продължим да развиваме телевизионните и радио стратегиите, да търсим ново наличие и да предлагаме персонализирано прекарване на потребителите в онлайн пространството.

Цялото изявление със Стефана Здравкова може да прочетете.

Фотография: NOVA/ Красена Ангелова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР