Сериозна част от парите от програма Транспорт за периода 2014-2021

...
Сериозна част от парите от програма Транспорт за периода 2014-2021
Коментари Харесай

Над 1.5 млрд. лв за ЖП-линии ще бъдат пренасочени към софийското метро и проекти във Варна и Бургас

Сериозна част от парите от стратегия " Транспорт " за интервала 2014-2021 година ще бъдат трансферирани към нови планове, стана ясно от малко известие на държавното управление в сряда. Според известието, новите печеливши ще са София, Бургас и Варна. " Ще бъдат изпълнени действия по линия 3 от метрото в София, сектор " ул. Шипка - кв. Гео Милев - ж.к. Слатина - Зала Арена Армеец/Тех Парк София - бул. Цариградско шосе ". Ще бъде финансиран и планът за създаване на обходния път на Бургас от Автомагистрала " Тракия " към летището край града. Предвижда се също да бъде осъществено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна ", споделят от Министерски съвет.По-интересно е обаче, кой е огромният губещ: това още веднъж са влаковете.

Сериозна част от парите от стратегия " Транспорт " за интервала 2014-2021 година ще бъдат трансферирани към нови планове, стана ясно от малко известие на държавното управление в сряда. Според известието, новите печеливши ще са София, Бургас и Варна. " Ще бъдат изпълнени действия по линия 3 от метрото в София, сектор " ул. Шипка - кв. Гео Милев - ж.к. Слатина - Зала Арена Армеец/Тех Парк София - бул. Цариградско шосе ". Ще бъде финансиран и планът за създаване на обходния път на Бургас от Автомагистрала " Тракия " към летището край града. Предвижда се също да бъде осъществено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна ", споделят от Министерски съвет.

По-интересно е обаче, кой е огромният губещ: това още веднъж са влаковете.

Както, България още веднъж ще отсрочи доста огромни инфраструктурни планове от програмния интервал 2014-2020 за новия, защото не може да се вмести в периодите за осъществяването им. Декември 2023г. е крайният период за асимилиране на близо 4 милиарда лв., от които 1.5 милиарда са по транспортната стратегия.

Всички те са за жп линии и други планове на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", които ще бъдат фазирани, т.е. отсрочени за програмния интервал 2021-2027.
Реклама

От какво се лишаваме на този стадий Оказва се, че ще бъдат фазирани (т.е. прехвърлени) пет от плановете, финансирани по транспортната стратегия. Сред тях са постоянно изоставащите жп линии: плановете в сектора Елин Пелин - Костенец, София - Драгоман - сръбска граница в сектора Волуяк - Драгоман и фаза 2 на плана по линията Пловдив - Бургас, реконструкцията на гаров комплекс Нова Загора, както и финансиране за тяговите подстанции във Варна, Разград и Русе.

В системата на ИСУН, прекъснато е осъществяването и на още няколко плана, само че няма информация за фазирането им:

" Подготовка за доизграждане на автомагистрала " Черно море " - АПИ, стойност - 2 592 000.00 " Разработване и внедряване на умна транспортна система в обсега на автомагистрала " Тракия " - АПИ - стойност не е отразена в ИСУН " Разработване и внедряване на интегрирана осведомителна система за съгласуване и ръководство в действително време на интервенции при бедствия и повреди в Българския морски виновен регион за търсене и избавяне (БМОРТС) (с акроним БУЛМАС - Българска морска система за сигурност - ИА " Морска администрация " - стойност не е отразена в ИСУН
Реклама
Когато " Капитал " запита за това НКЖИ, оттова дадоха отговор уклончиво, прехвърляйки виновността другаде: " През 2017 година и 2018 година в Директива за птиците НКЖИ бяха открити редица процедури по реда на Закон за обществените поръчки за възлагане на публични поръчки за строителство, които бяха неведнъж обжалвани и контракти бяха подписани едвам през 2019 година и 2020 година Като очевиден образец можем да отбележим, че от оповестяването на една от процедурите до подписването на договорите за строителство изминаха повече от 3 години. " Не е единствено жп, има и ВиК Това няма да е последният " бонус ", който ще получат други градове за сметка на такива, които не съумяват да приключат плановете си. По информация на някогашния към този момент вицепремиер Атанас Пеканов по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) фазирани ще бъдат шест от огромните ВиК планове - за Варна, Бургас, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Перник, като индикативната им стойност възлиза общо на към 320 млн. лева " Капитал " се свърза с пресслужбата на Министерство на околната среда и водите, само че те към момента нямаха отговор какво ще стане с парите и накъде ще се насочат.

Всъщност, въпреки да е с най-големия бюджет от близо 2 млрд.евро, ОПОС, способства България да заема дъното на класациите по качество на въздух, води и почви и да бъде измежду най-често осъжданите в Съда на Европейски Съюз по тези индикатори, което води до спомагателни финансови загуби. Защо още веднъж се стигна до тук Проблемът при така наречен " фазиране " или прекачване на планове за идващ програмен интервал идва от там, че това понижава ресурсът за други основни планове, които са планувани в него. Също, значима инфраструктура (част и от главната Трансевропейска превоза мрежа) бива твъде забавяна, което носи съществени стопански негативи на страната.

Най-голямата драма с усвояването на парите в България с изключение на извънредно огромните забавяния на осъществяването, са публичните поръчки и процеса по асортимент, обжалване и договаряне. Според броят на публични поръчки с един претендент в България продължава да е доста по-висок от тези в другите европейски страни.
По текста работи и Мария Дойкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР