Сериозен трус в управляващата коалиция и първи намеци за падане

...
Сериозен трус в управляващата коалиция и първи намеци за падане
Коментари Харесай

Спорът за военна помощ за Украйна

Сериозен трус в ръководещата коалиция и първи подмятания за рухване на държавното управление . Българска социалистическа партия сложи ултиматум - в случай че кабинетът " Петков " утвърди военна помощ за Украйна, левицата излиза от ръководството, показва.

Закана за овакантяване на обединението пристигна от вицепремиера Корнелия Нинова след безапелационната позиция на премиера, че страната ще изпрати военно-техническа помощ на Украйна. 

“Правителството реши ли Министерски съвет да се изнася оръжие и муниции за Украйна - да,  Българска социалистическа партия ще напусне обединението ” , изрично съобщи Нинова. 

Кирил Петков не има вяра че тематиката ще докара до финален разпад на ръководството .  “Нека да забележим решението на Народното събрание. Политическа партия ще гласоподава за военно-техническа помощ, тъй че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решението на Народно събрание. Вярвам, че Нинова, като съдружен сътрудник, няма да напусне обединението . До този миг, макар разликите по някои въпроси, обединението продължава да работи ”, сподели министър председателят Петков. 

Опозицията, в лицето на ГЕРБ , се усъмни в заканата на вицепремиера. 

“Тя ще каже, че Народното събрание го е решил. Аз ще сложа една остра деклараиця в Министерски съвет. Няма да гласоподавам, само че болшинството в Министерски съвет е решило, по предложение на Народно събрание,  и аз какво да върша - ще го извършвам ”, сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Напрежението се ускорява и от обстоятелството, че Нинова е научила, че в България ще се ремонтира украинско оръжие от изявлението на премиера в Киев.  “Ще изчакам да забележим, когато се върне Петков ще имаме съдружен съвет, той ще каже какви са били диалозите ”, разяснява Нинова. 

Искрите продължиха и по тематиката изнасяла ли е България оръжие Украйна.  Бойко Борисов попита иронично къде отиват оръжията от “Арсенал ”, а Нинова отхвърли спекулациите и съобщи, че “един патрон не е изнесен за Украйна ” от България. Вицепремиерът изясни, че изнасяме оръжие за Полша и десетки други страни. Тънкият миг в решението на Народното събрание да няма формулировката „ директен експорт ” на оръжие, може да остави Българска социалистическа партия във властта.

При нас няма нито един контракт за Украйна и Русия ”, сподели тя и още веднъж повтори, че в случай че Министерски съвет реши България да изнася оръжие към тези две страни - Българска социалистическа партия ще напусне обединението. 

За изключителни избори , обаче, и ръководещите, и опозицията заобикалят да приказват.

Официално ваканцията на депутатите завършва на 4 май.


 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР