Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цените на

...
Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цените на
Коментари Харесай

Световни експерти предупреждават за енергийна криза в Югоизточна Европа



Сериозен дефицит на електрическа енергия и забележителен растеж на цените на тока в страните от Югоизточна Европа предвиждат специалистите от New Nuclear Watch Institute (NNWI). Авторите на отчета „ Електроенергийният пазар на Югоизточна Европа: Влияние на новите трендове и политики “, който бе показан през днешния ден, предвиждат, че без увеличение на индустриални мощности, отвън това, което сега е планувано и отразено в EURS16 и прогнозите на Българска академия на науките, през 2027 година енергийният пазар на Югоизточна Европа рискува да се сблъска с недостиг сред 35 и 150 тераватчаса на година. Експертите настояват, че това би довело и до растеж на цените на електрическата енергия с 30% – до равнища от 160-170 евро за мегаватчас. Причина за това е осъществяването на условията на политиката на Европейския съюз за понижаване на парниковите газове с 40% до 2030 година и закъснение на повишението на световната температура до 2 градуса спрямо прединдустриалните стойности. Част от тези действия включват отхвърли от потребление на изкопаеми горива в превоза и енергетиката, в това число закриване на въглищни централи до 2030 г.

Докладът на NNWI показва оценка на въздействието на новите посоки на европейската политика и линии на развиване, които се образуваха в последните години. Електроенергийният пазар в Югоизточна Европа е по-нестабилен от това, което демонстрират актуалните прогнози. Вероятността за въздействие на външни фактори се подценява, като по този метод се слага на риск устойчивостта на бъдещата енергийна система.

„ Югоизточна Европа е изправена пред предизвикването за неминуем отвод от изкопаеми горива, като в това време резервира сигурността на енергийните си доставки. По наше виждане, атомната сила е значима част от това решение “, съобщи Тим Йео, ръководител на NNWI, който е някогашен министър на околната среда на Англия и някогашен ръководител на Специалния комитет по енергетика и изменение на климата от 2010 година до 2015 г.

По думите на Йео, увеличението на търсенето на електрическа енергия, включващо бързото разпространяване на електрически коли и необятното потребление на технологиите за обработка на данни (т.нар. копаене на криптовалути), които изискват огромно електропотребление, дружно с ускореното въвеждане на по-строги условия за запазване на климата и околната среда, съставляват забележителен риск за сигурността на електроенергийните доставки в страни като България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Гърция, Унгария, Македония, Румъния и Сърбия. В средносрочна вероятност смисъла на тези фактори единствено ще се усилва и ще докара до сериозен недостиг на електрическа енергия в района. За угаждане на търсенето е належащо въвеждането на нови мощности, съобщи Йео.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР