Сергей Станишев се е отказал официално от номинацията за председател

...
Сергей Станишев се е отказал официално от номинацията за председател
Коментари Харесай

Станишев се отказа формално от номинацията "заради единството в ПЕС"

Сергей Станишев се е отказал публично от номинацията за ръководител на Европейския парламент (ЕП). Това стана откакто в началото беше номиниран за съпредседател от 28-те водачи на Европейски Съюз, само че след това евродепутатите от личната му група " Социалисти и демократи " избраха италианския си сътрудник Давид Сасоли.

" За мен е огромна чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал необятно единодушие за) моята кандидатура за ръководител на Европейския парламент. Това е самопризнание за моите политически позиции и държание през годините и оценка на моята безапелационна европейска ангажираност. Благодаря на министър председателите и на европейските водачи за самодейността и номинацията ", отбелязва в изказване, представено от " Фокус ", Станишев.

Той показва, че за него водещият политически ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС. " Не мога да не скрия моето отчаяние, че огромната смяна в Европа, която можеше да се реализира с Франс Тимерманс отпред на Европейската комисия, се отсрочва. Това породи неодобрение и в Групата на социалистите и демократите в Европейския във връзка с постигнатия в Брюксел пакет, както и измежду множеството евродепутати. Отстъплението от правилото за Общия претендент, отстояван към този момент в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските жители. Логичен е въпросът за какво издигаме претенденти и участваме в акции, щом най-после някой различен взема решенията ", написа Станишев.

" Позицията ръководител на Екологичен потенциал е една от 5-те основни за Европейски Съюз. Тя би била чест за мен и висок авторитет за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група във връзка с постигнатия пакет. Моето присъединяване в надпреварата щеше да послужи като щемпел на взетите решения. Ето за какво през вчерашния ден се обърнах към ръководителя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не преглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент ", декларира Станишев.

Той показва, че за него преди всичко постоянно са били и остават ползите и единството на Социалистическото семейство и Голямата смяна в Европейски Съюз. " Отстояването на Социална и обективна Европа изисква друга моя роля - тази на водач на европейската левица, която да трансформира нашата борба в действителни политики - към този момент имаме повече министър председатели в Съвета, втори сме в Екологичен потенциал, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в обособените държави-членки. А тази борба надалеч не е завършила. Бих споделил, че тя в този момент стартира ", написа той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР