Сергей Куюн, водещ експерт на украинския пазар на горива, прогнозира,

...
Сергей Куюн, водещ експерт на украинския пазар на горива, прогнозира,
Коментари Харесай

Експерт прогнозира 90% поскъпване на бензина

Сергей Куюн, водещ специалист на украинския пазар на горива, предвижда, че цената на литър бензин А-95 скоро може да се увеличи до 75 гривни (2.54 USD). След унищожаване на държавното контролиране на цените на горивата нарастването ще бъде 87%. Според украинския портал minfin.com.ua, литър А-95 на 17 май (деня, в който държавното управление дерегулира цените на горивата), е коствал към 40 гривни (1.35 USD) за литър.

„ Мисля, че това е единствено началото. Правителството чака цена на бензина от 58 гривни (1,96 USD). Големите търговци в този момент дефинират цената от 57-58 гривни, само че на пазара на едро цената стартира от 60 гривни. Съответно, тези търговци, които купуват гориво на едро, ще бъдат принудени да продават по-скъпо “, споделя Куюн в ефира на „ Украйна 24 “.

Според него, единствено заради това, цената на горивото за потребителите може скоро да се увеличи до 65 гривна. Въпреки това, в този момент главният въпрос е какъв брой ще коства доларът, защото Националната банка на Украйна освобождава обменния курс. Куюн означи, че това е от директно значение за цените на горивата, защото то е извънредно импортно насочено в Украйна.

В случай, че пазарният курс на $ е 37 гривни, това ще докара до в допълнение нарастване на цената на горивото с още 10 гривни, изяснява специалистът, което общо дава цената на бензина 75 гривни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР