Сергей Караганов е бил президентски съветник в Кремъл както при

...
Сергей Караганов е бил президентски съветник в Кремъл както при
Коментари Харесай

Сергей Караганов в Corriere della Sera: „Ние сме във война със Запада. Европейската заповед за сигурност е нелегитимна»

Сергей Караганов е бил президентски консултант в Кремъл както при Борис Елцин, по този начин и при Владимир Путин. Той към момента се счита за непосредствен до съветския президент и външен министър Сергей Лавров. Неотдавнашните му оферти за рускоезичните малцинства в „ близкото чужбина “ са известни като „ доктрината на Путин “ и професор Караганов, който е почетен ръководител на московския мозъчен концерн „ Съвет за външна и отбранителна политика “, пръв изрича обществено концепцията за цялостна инвазия в Украйна през 2019 година Президентът Путин загатна на 24 февруари, че присъединението на Украйна към НАТО изисква военната интервенция на Русия, с цел да я предотврати. Украйна обаче даже нямаше проект за деяние за участие в НАТО и немският канцлер Олаф Шолц ясно съобщи, че присъединението е бил въпрос за доста, доста години напред.

Как може една офанзива да бъде оправдана на такива учредения?

„ В продължение на 25 години хора като мен споделяха, че разширението на НАТО ще докара до война. Путин сподели няколко пъти, че в случай че се стигне до участие на Украйна в НАТО, Украйна към този момент няма да я има. В Букурещ през 2008 година имаше проект за бързо присъединение на Украйна и Грузия към НАТО. Той беше блокиран от напъните на Германия и Франция, само че от този момент Украйна е интегрирана в НАТО. Тя беше напомпана с оръжия и нейните войски бяха подготвени от НАТО, като армията им ставаше все по-силна и по-силна от ден дневно.

Освен това видяхме доста бързо повишаване на неонацистките настроения, изключително измежду военните, обществото и ръководещия хайлайф. Беше ясно, че Украйна се е трансформирала в нещо като Германия към 1936-1937 година Войната беше неизбежна, те бяха острие на НАТО. Взехме доста сложното решение да ударим първи,

Но Украйна не беше на път да стане член на НАТО, най-малко за доста, доста години. Имаше време за договаряния.

„ Чухме всевъзможни обещания от западните водачи през тези 30 години. Но те ни лъжеха или забравяха за обещанията си. В началото ни споделиха, че НАТО няма да се разширява».

Как можете да си визиите, че една неядрена междинна страна като Украйна в миналото би атакувала нуклеарен колос като Русия? И по какъв начин може да мислите, че това е нацистка страна, като има президент-евреин, определен с над 70% от гласовете?

„ Украйна се изграждаше от Съединени американски щати и други страни от НАТО като острие, може би на експанзия или най-малко на боен напън, с цел да приближи военната машина на НАТО до сърцето на Русия. Сега можем да забележим какъв брой добре техните сили са се подготвяли за война. И нацистите се занимаваха надалеч освен с убийството на евреи. Нацизмът е за предимство на една нация над друга. Нацизмът е оскърбление на другите нации. Режимът и обществото в Украйна вървяха доста като Германия през 30-те години на предишния век».

Казвате, че НАТО е дало обещание в никакъв случай да не се уголемява на Изток и Русия е била излъгана с това. Но страните от някогашния Варшавски контракт сами желаеха да бъдат включени в НАТО. И Русия подписа Основополагащия акт за връзките Русия-НАТО през 1997 година, приемайки разширението на НАТО. Няма машинация там.

„ Това беше най-голямата неточност на съветската външна политика през последните 30 години. Борих се против това, тъй като Учредителният акт от 1997 година легитимира по-нататъшното разширение на НАТО. Но ние го подписахме, тъй като бяхме отчайващо небогати и към момента се доверявахме на мъдростта на нашите сътрудници. Президентът Елцин евентуално е мислел, че ще се промъкнем сред дъждовните капки, само че безрезултатно.

Що се отнася до НАТО, той беше основан като защитителен съюз. Но когато Съветският съюз се разпадна и Русия беше слаба, бях шокиран, когато видях изнасилването на Сърбия през 1999 година После имахме безусловно жестока война в Ирак, водена от множеството членове на НАТО, а по-късно имахме още една ясна експанзия в Либия, постоянно от НАТО. Така че не имаме вяра на думите.

Но ние знаем, че член 5 от НАТО, който гласи, че офанзива против член на НАТО е офанзива за всички, не работи. Няма автоматизирана гаранция, че НАТО ще застане в отбрана на нападнат член. Моля, прочетете член 5 от Договора. Но това разширение е разширение на нападателния съюз. Това е рак и искахме да спрем тази метастаза. Трябва да го създадем посредством хирургическа интервенция. Съжалявам, че не успяхме да предотвратим сходен изход».

Всички сме съгласни, че войната в Ирак е била нелегитимна и е била доста сериозна неточност. По това време Corriere della Sera излезе против тази война. Но една сериозна неточност не оправдава втора сериозна неточност. И народът на Съединени американски щати можеше да избере и избра нов водач Обама, който беше срещу войната в Ирак и промени американската политика. Могат ли руснаците да имат опция да създадат същото?

„ Не мисля, че в обозримо бъдеще ще имаме някаква промяна на властта в Русия, тъй като водим война за оцеляване. Това е война със Запада и хората се прегрупират към своя водач. Това е властническа страна и управлението постоянно е доста деликатно към настроенията на хората. Но не виждам действителни признаци на съпротива. Освен това в Съединени американски щати, по този начин или другояче никой не беше осъден за войната в Ирак, тъй че имаме своите подозрения по отношение на успеваемостта на демокрацията».

Вашите паралели наподобява не съответстват. В Либия Кадафи бомбардираше протестни демонстрации от небето. НАТО наложи зона, неразрешена за полети, която беше призната с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Русия не наложи несъгласие.

„ Да. По това време вярвахме на уверенията на нашите западни сътрудници. Но тогава видяхме ясна експанзия, която опустошава страната. Това ни докара до цялостно съмнение към западните страни и изключително към НАТО».

Що се отнася до намесата в Югославия през 1999 година, тя беше направена, с цел да спре войната, която докара до над 10 000 смъртни случая и арбитражен съд на Организация на обединените нации упрекна Милошевич за военни закононарушения, депортиране и закононарушения против човечеството.

„ Масираните убийства в някогашна Югославия се случиха след изнасилването на Сърбия от страна на НАТО. Хората бяха убивани от всички страни. Беше революция. Това беше неописуема експанзия. А процесът против Милошевич беше тъжно и унизително шоу от дребни хора, които се опитваха да рационализират предходните си неточности, в случай че не и престъпления».

Това беше арбитражен съд на Организация на обединените нации, а не арбитражен съд на Европейски Съюз.

„ Ние не признаваме правото на този арбитражен съд “.

Казахте, че същинската война в този момент е против западната агресия. Какво имате поради?

„ Видяхме западната агресия, виждаме по какъв начин русофобията на Запад доближава равнища като антисемитизма сред международните войни. Така че войната към този момент ставаше евентуална. И видяхме дълбоки разделения и структурни проблеми в западните общества, тъй че вярвахме, че по този начин или другояче войната е все по-вероятна. Така Кремъл реши да удари първи. Също по този начин тази военна интервенция ще бъде употребена за преструктуриране на съветския хайлайф и съветското общество. То ще стане по-войнствено и национално общество, изтласкващо непатриотичните детайли от елита».

Основният въпрос е: Мусолини не призна интернационалния ред, зародил от Версайския контракт през 1919 година Признава ли Кремъл легитимността на европейския ред, зародил след рухването на Берлинската стена? Смятате ли, че тази заповед е законна?

„ Не би трябвало да признаваме реда, който беше построен против Русия. Опитахме се да се интегрираме в него, само че видяхме, че това е Версайска система номер 2. Още тогава написах, че би трябвало да я унищожим. Не със мощ, а посредством градивно заличаване, посредством отвод от присъединяване в него. Но откакто последното искане за прекъсване на НАТО още веднъж беше отхвърлено, беше решено да се употребява сила».

Значи общата цел на тази война е да анулира наличието на НАТО в страните от Централна и Източна Европа?

„ Виждаме, че множеството от институциите съгласно нас са едностранчиви и нелегитимни. Те заплашват Русия и Източна Европа. Искахме обективен мир, само че алчността и нелепостта на американците и късогледството на европейците разкриха, че те не желаят това. Трябва да изправим грешките им».

Европейски Съюз част ли е от институциите, които Русия счита за нелегитимни?

„ Не, легален е. Но от време на време не харесваме политиките на Европейски Съюз, изключително в случай че стават все по-войнствени».

Изглежда вярвате, че ескалацията на тази война в други страни е неизбежна. Това ли казвате?

„ За страдание става все по-вероятно. Американците и техните сътрудници от НАТО не престават да поддържат Украйна посредством изпращане на оръжие. Ако това продължи, явно е, че цели в Европа могат или ще бъдат изумени, с цел да се спрат информационните линии. Тогава войната може да ескалира. На този стадий става все по-правдоподобно. Мисля, че Обединеният комитет на шеф щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати са на същото мнение като мен».

Денацификацията е това, което Украйна наподобява потвърди с избирането на еврейски президент. Демилитаризацията е противоположното на постигнатото от господин Путин, защото тази офанзива накара Украйна да получи тежко въоръжение от Запада. Освен това Германия и Европейски Съюз също се превъоръжават, НАТО реалокира войските по-близо до границите на Русия, западните наказания към този момент са доста по-строги, до момента в който Европа и Съединени американски щати се сближиха и Русия става финансово изолирана. Бихте ли споделили, че военната интервенция на Путин се оказва сполучлива до момента?

„ Нацизмът не е единствено антисемитизъм. Става дума за ненавист и угнетяване на всички други националности. И той превземаше Украйна. Никога не знаем по какъв начин приключват военните интервенции. Демилитаризацията значи заличаване на украинските военни сили - това се случва и ще се форсира. Разбира се, в случай че Украйна бъде подкрепена с нови оръжия, това може да удължи мъката. Можем да приказваме единствено за „ победа “ в кавички, тъй като има доста жертви както от съветска, по този начин и от украинска страна.

Войната ще бъде победоносна, по един или различен метод. Предполагам, че ще бъде реализирана демилитаризация и ще има денацификация. Както направихме в Германия и Чечения. Украинците ще станат доста по-мирни и отзивчиви към нас».

Но до момента съветските военни трябваше да се отдръпват, откакто държаха Киев под блокада за един месец. Не наподобява, че военната интервенция върви толкоз добре, нали?

„ Това е огромна военна интервенция, тъй че има секрети в метода, по който се организира. Ами в случай че интервенцията в Киев имаше за цел да разсее украинските сили и да ги държи надалеч от основния спектакъл на юг и югоизток? Може би това беше проектът. Освен това съветските войски бяха доста деликатни, с цел да не поразят цивилни цели, използвахме единствено 30-35% от смъртоносните оръжия, които можехме да използваме. Ако бяхме употребявали всичко, това щеше да значи заличаване на украинските градове и доста по-бърза победа.

Не сме правили килимни бомбардировки като американците в Ирак. Краят на играта евентуално ще бъде нов контракт, може би със Зеленски към момента там. Вероятно това би означавало основаването на страна в Южна и Югоизточна Украйна, която е другарска на Русия. Може би ще има няколко Украйни. Но в този миг е невероятно да се планува, тъй като, несъмнено, това е история с отворен край.

Има ясни доказателства, че цивилни са били ориентирани и убити от руснаците в Мариупол, в Буча и другаде. Те доста наподобяват на военни закононарушения и на закононарушения против човечеството и са били умишлени. Трябва ли да бъдат преследвани?

„ Историята в Буча е изцяло подправена инсценировка, провокация е “.

Изобщо не наподобява инсценирано.

„ Гледах фотосите и съм 99% сигурен. Но като цяло когато има война и цивилните страдат. Знаем, че украинските неонацистки сили употребяват цивилни като жив щит, изключително в Мариупол. Очевидно с вас гледаме разнообразни снимки».

По-скоро е противоположното: съветската войска не пропуща филантропични коридори.

„ Не е правилно, ние ги отворихме. Те бяха блокирани от националистически сили. Знам по какъв начин работят нашите военни, само че, несъмнено, това е война. Изправени сме пред трагедия».

Очаквахте ли това равнище на доближаване сред Европа и Съединени американски щати?

„ Е, сплотеността ще се срине поради проблемите на Запада. Но към този момент те се проведоха още преди този спор. Западът се проваля и губи позициите си в света, тъй че има потребност от зложелател – за момента ние сме врага. Но не мисля, че единството ще продължи, Европа няма да се самоубие, избирайки да загуби независимостта си. Надявам се, че европейските ни съседи ще се възстановят от този зашеметяване от омраза».

Говорите по този начин, както някоя друга страна стартира тази война, в действителност Русия я стартира.

„ Не бях тъкмо за този съответен сюжет, само че се случи. И аз поддържам страната си. Западът извърши няколко експанзии. Сега сме на едно морално равнище, равни сме, вършим почти като вас. Съжалявам, че загубихме моралното си предимство. Но ние водим екзистенциална война».

Санкциите стават все по-строги. Ще стане ли Русия по-зависима от Китай?

„ В това няма подозрение: ние ще бъдем по-интегрирани и по-зависими от Китай. Има позитивни детайли, само че като цяло ще бъдем доста по-зависими. Но не се опасявам доста да стана пионка на Китай, както някои страни от Европейски Съюз станаха пионки на Съединени американски щати. Първо, руснаците имат базов ген на суверенитета. Второ, ние сме културно разнообразни от китайците, не мисля, че Китай би могъл или би желал да ни изпревари.

Ние обаче не сме удовлетворени от обстановката, тъй като бих предпочел да имаме по-добри връзки с Европа. Но китайците са наши близки съдружници и другари и най-големият източник на съветска мощ след самите съветски хора. Ние сме източник на тяхната мощ. Бих предпочел да сложа завършек на тази борба с Европа. Моето пресмятане беше да основа безвреден западен фланг, с цел да се съпернича по-ефективно в азиатския свят на утрешния ден».

Вие обявихте, че Китай, а не Русия, ще излезе като победител в тази война. Какво имате поради?

„ Ние ще победим, тъй като руснаците постоянно са в края. Но в това време ще загубим доста. Ще загубим хора. Ще загубим финансови средства и към този момент ще обеднеем. Но ние сме подготвени да се жертваме, с цел да изградим по-жизнеспособна и обективна интернационална система.

Говорим за Украйна, само че ние в действителност желаеме да изградим друга интернационална система от тази, която се появи след разпадането на Съветския съюз и от своя страна в този момент се разпада. Сега всички потъваме в безпорядък. Бихме желали да построим цитадела Русия, с цел да се защитим от този безпорядък, даже в случай че ставаме все по-бедни заради това. За страдание хаосът може да завладее Европа, в случай че Европа не работи съгласно ползите си. Това, което Европа прави сега, е безусловно самоубийствено».

Това опасност ли е? Не мислите ли, че нуклеарното въздържане към момента важи?

„ Знам, че публично при избрани условия Съединени американски щати биха могли да употребяват нуклеарни оръжия за отбрана на Европа и те сякаш биха могли да се бият за отбраната на Европа против нуклеарна суперсила. Има 1% късмет това да се случи, тъй че би трябвало да внимаваме. Но в случай че американски президент вземе такова решение, предизвикващо унищожителен отговор, това би означавало, че е луд».

Тази война не наподобява устойчива, в това число за Русия. Не може да продължи дълго. Кои са детайлите, с цел да се договорим най-малко за действително преустановяване на огъня?

„ Първо, Украйна би трябвало да бъде изцяло демилитаризирана неутрална страна – без тежки оръжия, каквито и да е, в Украйна. Това би трябвало да бъде обезпечено от външни сили, в това число Русия, и в страната не би трябвало да се организират военни учения, в случай че някой от гарантите е срещу. Украйна би трябвало да бъде кротичък буфер, да се надяваме, че ще изпрати назад някои от оръжейните системи, ситуирани там през последните години».

Украйна се нуждае от гаранции за сигурност, би трябвало да може да се пази или към този момент няма да бъде суверенна страна.

„ Съжалявам, само че Италия и множеството европейски страни също не могат да се защитят “.

Те принадлежат на НАТО...

«Те икономисват от сигурността. Така те изпаднаха в тази неуместна позиция, че Европа не се счита за сериозен артист в света. Швейцария и Австрия са неутрални, само че са в сигурност. Така може и Украйна».

Осъзнавате ли, че по-късно, което казахте преди малко, дебатът в Италия ще се насочи към вложение повече в защитата?

" Вие сте добре пристигнали. Една от тежките неточности на европейците през последните десетилетия е, че не са вложили в сигурността си, под своя блян за безконечен мир. Но мисля, че европейските народи би трябвало да могат да се пазят, тъй като имат действителни закани, идващи от юг и светът се трансформира в доста рисково място, защото интернационалните връзки се срутват.

Въпросът е по-скоро против кого Италия би желала да се въоръжи. Срещу Русия? Е, това би било полуда. Но имате потребност от по-здрава военна мощ. Вие живеете на доста рисково място в света. Ако зависиш от Америка, ти продаваш личната си сигурност и суверенитет, тъй като американците имат своите лични интереси».

Европейски Съюз наподобява се движи към понижаване на зависимостта от съветската сила – първо въглища, по-късно нефт и най-после природен газ. Очаквахте ли това?

„ Надявам се да не се самоубиете. Разбира се, това ще навреди и на Русия, само че в Европа ще подкопае нейната стопанска система и общественото й състояние. Надявам се, че няма да стане, тъй като можете сами да изчислите ползите си. Ако не желаете нашите въглища, ние ще ги продадем на друго място. Ако не желаете нашият петрол, след време и загуби ще го продадем на друго място. И в случай че не желаете газ, добре, добре, ние също можем вероятно да го пренасочим след известно страдалчество. Руснаците поддържат Путин на 81% в този момент, хората са подготвени за тежък период».

Смятате ли, че Италия и Европа биха могли да създадат нещо за посредничеството на договорката?

„ Не е елементарно поради обстановката. Но това, което биха могли да създадат, е да се опитат да спрат тази русофобия, сходен антисемитизъм от предходните епохи, тази сатанизация на Русия, която в последна сметка ще ни докара до по-лоша борба от сегашната. Дори съветската просвета се заличава в Европа от новата „ просвета за анулация “.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР