Септемврийското море е рай за закъснелите отпускари. Тази година заради

...
Септемврийското море е рай за закъснелите отпускари. Тази година заради
Коментари Харесай

Готвите се за море през септември? Дебне ви ужасна опасност

Септемврийското море е парадайс за закъснелите отпускари. Тази година поради дългите жеги водата още е доста топла, бурните ветрове секват и морето става безпрепятствено като тепсия, оповестява "Труд ".

След две седмици страдания поради високите талази и идващия ги мъртвак, спасителите във Варна си отдъхват. Североизточният вятър, който подвига високи талази, утихна и по вишките към този момент се вее не червен, а жълт, а някъде даже зелен байрак.

Въпреки че линиите още са цялостни с народ, постовете са разредени и по двама души бдят на 15, вместо на 25 вишки.

„ Макар че морето се кротва, плуването през септември също крие опасности. Най-големият са едрите медузи, които завладяват крайбрежието в ранна есен. Още не са се появили, само че ги чакаме тези дни.

Те не са като дребните бели майски медузи – лилави и охранени са. Опасни са най-много за очите, по тази причина всеки плувец би трябвало да носи очила “, изясни основният избавител на варненските линии Георги Есов.

Доайенът си напомни, че като млад имал рискова среща с такава огромна медуза. Парнала го по окото, до момента в който плувал във вътрешността в морето и изгубил ориентировка за към половин час.

„ Ако човек се паникьоса, може и вода да нагълта при подобен случай “, предизвестява Есов.

Иначе черноморските медузи не са рискови за живота. И двата типа, които излизат на крайбрежието – дребните Aurelia aurita и достигащите до 60 см Rhizostoma pulmo, наричани още белодробни медузи, могат да причинят дискомфорт, само че не и тежко увреждане на здравето.

Мешестите отделят слуз с три типа отрови, които провокират зачервяване на кожата, сърбеж, от време на време и алергични реакции. Засегнатото място незабавно би трябвало да се промие с морска вода, до момента в който се в профил слузта, а след това да се подсуши.

Миенето с вода от чешмата обаче дава противоположен резултат, предизвестяват плажните медици.

Посетителите на градските линии във Варна могат да разчитат на безплатната им помощ чак до края на септември увери началникът на ДКЦ 1 „ Св. Клементина “ доктор Иван Иванов.

Това лято екипите са имали повече работа с потърпевши на брега, в сравнение с в морето. Помагали са на доста слънчасали, хронично заболели, ужилени от инсекти и получили разнообразни контузии.

Тъй като градските плажове са желани от локалните пенсионери, в пунктовете час през час идват възрастни плажори да си мерят кръвното без пари. Този сезон е имало и куриозни случаи.

Туристи по бански, въоръжени със сини здравноосигурителни книжки, упорствали да се прегледат на пясъка на облага, вместо да отидат в поликлиника. „ Трудно схващат, че нямаме право да правим такава активност, както и да пишем предписания. И за това доста постоянно ни търсят “, разяснява доктор Иванов.

В края на сезона и той, и шефът на спасителите са безапелационни, че плажуващите стават все по-некултурни. Хипертоници се пекат по обед, бабаити се хвърлят в прибоя след 2-3 бири, родители зарязват дребните си деца си сами във водата и на пясъка, до момента в който хапват в плажните кръчми.

И всеобщо – българи и чужденци, не съблюдават флаговата сигнализация.

„ Нямаме права да ги глобяваме, единственото ни оръжие са свирките “, не крие разочарованието си Георги Есов. Той споделя, че няколко пъти това лято сътрудниците му били принудени да играят ролята на бавачки на изгубени малчугани.

Последният случай бил в първите дни на септември. Спасителите приютили хлипащо мъниче. Докато разсеяните му родителите дойдат, минал повече от половин час.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР