Сепиите отдават предпочитания на храната точно като хората, които си

...
Сепиите отдават предпочитания на храната точно като хората, които си
Коментари Харесай

Сепиите са придирчиви към храната, защото са умни

Сепиите отдават желания на храната тъкмо като хората, които си оставят място за десерта, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на английски учени.

Тези морски създания обичат скариди и в случай че знаят, че ще могат да ги похапнат на вечеря, денем ядат по-малко раци. Подобно решение, взето въз основата на упования, е показателно за "сложните когнитивни качества " на сепиите.

Учените от Кембриджския университет са работили с 29 сепии, като са им сервирали скариди всяка вечер, преди да им предложат друга храна. Когато получавали по скарида за вечеря, главоногите ставали по-придирчиви денем и ядели по-малко раци. Ако им поднасяли друга храна вечерта, сепиите се приспособили и наблягали на раците денем.

Кожата от сепия въодушеви галактическо одеяло

"Изненадахме се какъв брой бързо сепиите трансформират метода си на хранене. Само за няколко дни те се научиха да преценят дали вечерта ще получат скарида, или не " - сподели Полин Балард от екипа. "Това е доста комплицирано държание и е допустимо единствено тъй като те имат комплициран мозък " - добави тя.

Ръководителят на проучването проф. Никола Клейтън добави, че откритието може да даде скъпа информация за еволюционния генезис на тази комплицирана когнитивна дарба - адаптиране към промени в средата въз основата на предходен опит.

Сепиите имат огромна централна нервна система. Тя им дава опция да помнят какво се е случило и да употребяват информацията, с цел да трансформират държанието си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР