Сенчестият бизнес привлича с добри доходи не само професионалиститеАктьори, PR-и,

...
Сенчестият бизнес привлича с добри доходи не само професионалиститеАктьори, PR-и,
Коментари Харесай

Все повече експерти по ИТ сигурност стават киберпрестъпници

Сенчестият бизнес притегля с положителни приходи освен експертите

Актьори, PR-и, създатели и специалисти по киберзащита се насочват към нова реализация на гения си в “тъмната мрежа ” (снимка: CC0 Public Domain)

Чартърният институт по осведомителна сигурност CIISec разкри тревожна наклонност в света на киберсигурността: възходящ брой експерти в тази област се пренасочват към работа в “цифровия под земята свят ”. Качественият разбор на така наречен тъмна мрежа, осъществен в партньорство с някогашни служители на реда, профилирани в оправянето с киберпрестъпления, разкри, че от ден на ден експерти по киберсигурност се отдръпват от легалната си работа и се впускат в бизнеса с закононарушения, осъществявани онлайн.

Най-новото изследване на CIISec демонстрира, че възнаграждението и работното време са измежду главните проблеми в промишлеността на кибербезопасността. Изследването дава доказателства, че доста експерти по ИТ сигурност, подтикнати от тези проблеми, се пренaсочват и се обръщат към киберпрестъпленията – надалеч по-доходоносна активност.
още по темата
Общо към 1 милиард $ са били платени от жертвите на кибер-престъпници единствено при офанзиви с рансъмуер през 2023 година Това е забележително добра облага, изключително погледната в съпоставяне със скромните хонорари в легалната промишленост на ИТ отбраната – и наподобява подтиква тези рискови отклонения от главната претовареност.

Институтът планува, че тревожната наклонност може да накара до 10% от експертите по кибер-сигурност да изоставен постоянната си работа в близко бъдеще. Наистина, тревожно огромен брой експерти, работещи на основни позиции в областта на ИТ отбраната в бизнеса и администрацията, към този момент оферират услугите си и на кибер-престъпници. За тях важат “конвенционални ” претекстове: парична облага, подмяна на нередовни или незадоволителни натоварвания, та даже и ваканционни разноски като коледни дарове.

„ Нашият разбор демонстрира, че висококвалифицираните специалисти се насочват към кибер-престъпността, ” споделя Аманда Финч, основен изпълнителен шеф на CIISec. “И като се има поради броят на хората, които се чака да изоставен промишлеността, доста от експертите ще бъдат задоволително обезверени, с цел да решат да потърсят работа в област, която дава обещание огромни хонорари за техните към този момент съществуващи умения и познания. Предотвратяването на сходна наклонност значи да подсигуряваме, че вършим всичко допустимо като промишленост, с цел да притеглим и задържим гении “, предизвести тя.

Проучването откри още, че търсещите работа в тъмната мрежа не са единствено експерти в киберсигурността. Редица други експерти намират великодушни приходи в незаконния бизнес. Палитрата включва артисти и озвучители, PR-и и основатели на наличие и други

Експериментът, довел до тези разкрития, е управителен от някогашен служител на реда и сътрудник под прикритие, който се разпознава като “Марк ”. Направените от него опити откриха, че експертите, кито се популяризират в търсене на реализация на уменията си в подземния свят, попадат в разнообразни и ясно изразени групи. Те включват опитни ИТ служащи и експерти по сигурността, нови участници в работната мощ в областта на киберзащитата, както и други експерти в промишлеността, искащи да разширят активността си в региона на киберпрестъпността.

Като се има поради, че цифровизацията прави организациите по света все по-уязвими на хакерски атаки, описаната наклонност дава обещание тревожни последствия освен за промишлеността за кибер-сигурността, а и за всички сфери на стопанската система и обществените институции по света. Сега CIISec упорства за ново и в съгласие изпитание за противопоставяне на откритата наклонност. Институтът упорства за по-добри хонорари и условия на труд в бранша, с цел да се запазят скъпите гении и да се предотврати по-нататъшно мигриране към „ тъмната страна “.

„ Има голямо многообразие от умения, които се популяризират в тъмната мрежа, доста от които могат да се трансферират [от легалния в незаконния свят] “, акцентира Финч. „ Работата в региона на кибер-сигурността може да предложи толкоз доста за хора от всички промишлености, без значение дали сте създател, разработчик или даже артист. Трябва да създадем повече, с цел да покажем, че в областта на ИТ сигурността има място за всички – в противоположен случай ще губим от ден на ден и повече гении в интерес на кибер-престъпността ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР