Сенчестата икономика в Русия, в която са заети почти половината

...
Сенчестата икономика в Русия, в която са заети почти половината
Коментари Харесай

Руската сенчеста икономика преминава към безналични разплащания под надзора на държавна банка


Сенчестата стопанска система в Русия, в която са заети съвсем половината работещи, откри леговище на най-неочаквано място.

Миналата година през онлайн платежната система на Сбербанк ПАО, която е следена от страната, са минали към 1 трилиона рубли (17 милиарда щ. д.) под формата на постоянни парични прехвърляния от клиенти до дребен брой сметки, което би могло да бъде обвързвано с комерсиална активност, показва Михаил Матовников, старши изпълнителен шеф и основен анализатор в най-голямата банка в Русия.

И въпреки да няма обстоен статистически разбор, показателно е, че тези средства явно са отишли за обслужването на " неофициалния " бранш, добавя той.

Обемът на преводите, класифицирани като " други " - повече от тях преводи от една карта към друга, се е нараснал през предходната година със 77%. Близо две трети от тях са минали през Сбербанк.

Така наследникът на руската спестовна каса, където сега се пазят спестяванията на над 80% от руснаците, неизбежно се трансформира в платформа, която канализира потока на парите за хората, които вършат бизнеса си отвън счетоводните бумаги.

Безналична полза

Заедно с останалата част на Русия " сивата стопанска система става цифрова ", разяснява Егор Григоренко, сътрудник в компанията Bain & Co в Москва. " Причината за това е, че разноските по преводите и оперативните опасности при потреблението на онлайн канали през последните години доста понижиха спрямо интервенциите в брой. Освен това лимитираните заплащания, свързани с дребния бизнес, рядко попадат в центъра на вниманието на данъчните управляващи ", изяснява той.

Задънена улица

Нарастващата бистрота основава нещо като " Параграф 22 " за държавното управление, което от дълго време разгласи, че желае да постави завършек на сенчестата стопанска система, която съгласно разнообразни оценки е над една трета от брутния вътрешен артикул (БВП). И въпреки новото цифрово измерение да хвърля светлина върху активността, която при друга обстановка няма да бъде документирана, то, в това време, покачва риска да бъдат разкрити интервенции, които няма да са по-нечестни от отдаването чартърен на жилище или заплащането на домашни учители или детегледачки.

Финансовото министерство, което надзирава данъчната работа, не разяснява повишената известност на паричните преводи сред физически лица. Пресслужбата на Сбербанк също отхвърли коментар.

" В интернет постоянно потеглят клюки за това, че данъчната работа отделя особено внимание на такива прехвърляния ", сподели Матовников от Сбербанк. " По-добре обаче би било, в случай че не се оказва напън от управляващите, тъй като размерите незабавно ще се трансферират в налични преводи ".

И до момента в който Русия постепенно се възвръща от най-силната криза през това столетие, милиони руснаци съумяха да се спасят в сенчестата стопанска система, която Международният валутен фонд дефинира като " действия, скривани от формалните управляващи заради финансови, регулаторни и институционни аргументи ".

През предходната година 45% от трудоспособното население в страната или близо 33 милиона души са били част от " сенчестия " трудов пазар, което е нарастване по отношение на 40% през 2016 година, съгласно изследване на Руската академия по национално стопанство и държавната работа при президента на Русия.

" Екосистемата " на Сбербанк

Удобството на разплащателните карти наред с общодостъпността на Сбербанк се оказват неустоими съблазни даже за хората, които в естествени условия избират да не оставят следи.

Това също дава отговор и на упоритостите на основния изпълнителен шеф на Сбербанк Герман Греф от елементарен заемодател да я трансформира в софтуерна компания и ръководеща " екосистема " с плацдарм в нефинансовите браншове.

При все това със спада на лихвите в Русия Сбербанк стартира от ден на ден да залага на растежа на сборовете от такси, които са се нараснали с 13% до 394 милиарда рубли предходната година. Трансакциите с карти са имали максимален принос да повишаването на доходи от такси, плащани по потребителските сметки, сочат данни на Сбербанк.

Паричните преводи в " неофициалния " бранш от едва ручейче са се трансформирали в мощен поток, който, все пак, бледнее спрямо цялостния размер на цифровите преводи в страната с максимален брой в Европа на консуматори на интернет. Дори в случай че от сметката се извадят интервенции по изтегляне на пари и заплащане в магазини, тази сума предходната година е била 19 трилиона рубли.

До последната банка

Сбербанк към този момент е основният миропомазан от чистката измежду незадоволително капитализираните кредитни институции, направена от централната банка, а в този момент, когато множеството финансови услуги се цифровизират, тя на процедура става монополист.

Това не радва останалите й съперници като TCS Group Holding Plc. Ръководителят на Tinkoff Bank, която е вторият по величина в Русия издател на кредитни карти, се оплаква, че все по-често е молен да превежда пари по карти на Сбербанк при битови обстановки като заплащане на ресторантски сметки.

" Търговците на дребно не би трябвало да желаят заплащания по този метод ", сподели Оливър Хюз, основен изпълнителен шеф на Tinkoff. " Това е канибализиране на бизнеса с издаване на карти, укрепва сивата стопанска система и подкопава банковия бизнес и развиването на безкасовиje заплащания ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР