Сенаторите Елизабет Уорън и Ангъс Кинг наскоро изразиха загриженост относно

...
Сенаторите Елизабет Уорън и Ангъс Кинг наскоро изразиха загриженост относно
Коментари Харесай

Крипто майнингът в Иран може да е заплаха за националната сигурност на САЩ

Сенаторите Елизабет Уорън и Ангъс Кинг неотдавна показаха угриженост по отношение на евентуалната корист с добива на криптовалути от страна на иранското държавно управление.

В писмо до основни длъжностни лица, измежду които съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на защитата Лойд Остин и министърът на финансите Джанет Йелън, те подчертаха нуждата администрацията на Байдън да проверява вероятните връзки сред Иран и локалните крипто миньори.

Сенаторите показаха опасения , че цифровите активи могат да бъдат употребявани за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати, като се допуска, че Иран насочва средства от крипто добива за поддръжка на терористични организации.

Подчертавайки директната опасност за националната сигурност, произлизаща от потреблението на криптовалута от Иран за заобикаляне на глобите, в писмото се акцентират случаите, в които се твърди, че иранските военни действия са употребявали запаси, финансирани с криптовалута, с цел да поддържат известни терористични групировки като Хизбула. Тази угриженост беше изключително подчертана от произшествия като удара с дрон в Йордания през януари 2024 година, за който се оповестява, че е лишил живота на трима американски военнослужещи. Сенаторите предизвестиха, че без решителни дейности Иран може да продължи да употребява криптовалута за финансиране на враждебни действия против страни като Израел.

Сенаторите Уорън и Кинг приканиха американските публични лица да дават подробна информация по отношение на приходите, генерирани от крипто миньори в Иран, евентуалното им присъединяване в пране на пари и препоръчаните тактики за противопоставяне на заканите за националната сигурност. Те се позоваха на отчети, в които се допуска, че иранското държавно управление избира “новоизкопаните ” Биткойн токени заради възприеманата им по-трудна и ниска степен на проследимост, като оценките сочат, че иранските миньори на Биткойн токени може да са натрупали до $1 милиарда доходи през 2021 година

От 1979 година насам Иран от дълго време е обект на строги наказания, наложени от Съединените щати и интернационалните органи. Въпреки че иранските управляващи преди този момент бяха наложили ограничавания върху добива на криптовалути, базирайки се на опасения по отношение на потреблението на сила, по-късно, през 2019 година, те легализираха тази процедура.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР