Сенаторът от Демократическата партия в САЩ Боб Менендес категорично отхвърли

...
Сенаторът от Демократическата партия в САЩ Боб Менендес категорично отхвърли
Коментари Харесай

Сенаторът Менендес отказа да подаде оставка и заяви, че намерените в дома му пари не са от подкуп

Сенаторът от Демократическата партия в Съединени американски щати Боб Менендес изрично отхвърли обвиняванията в корупция против него, като съобщи, че откритите в дома му близо половин милион $ в брой са от персоналните му спестявания, а не от подкупи, и са били на разположение за незабавни случаи, съобщи Асошиейтед прес.

Отхвърляйки възходящите апели да подаде оставка, авторитетният ръководител на сенатската комисия по външни връзки съобщи, че има вяра, че ще бъде оневинен по обвиняванията, че е получил пари в брой и злато, с цел да помогне на свои бизнес сътрудници от Египет и Ню Джърси.

" Осъзнавам, че това ще бъде най-голямата борба до момента, само че както съм заявявал през целия този развой, твърдо имам вяра, че когато бъдат показани всички обстоятелства, освен ще бъда оневинен, само че и към момента ще бъда старшият сенатор от Ню Джърси ", съобщи Менендес в кампуса на " Хъдсън каунти комюнити колидж " в Юниън Сити, където е израснал.

Той не отговори на въпроси и не сподели дали ще се кандидатира за преизбиране следващата година.

В началото на март 2021 година Боб Менендес и неговият сътрудник Джим Риш предизвестиха за непрекъсната корупция и политизирано правораздаване в България. В отворено писмо те приканиха България да почита демократичните полезности и върховенството на закона. Според тях " непрекъснатата корупция, утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки ". Тяхното послание бе направено в навечерието на предварителните парламентарни избори през април 2021 година

При обиск в дома на Боб Менендес са открити в пликове, дрешници и облекла над 480 000 $ в брой, 70 000 $ в сейфа на брачната половинка му, бижута и към кг златни кюлчета на стойност над 100 000 $. За в този момент не може да бъде потвърден законният производ и на първокласен автомобил.

Според прокурорите 69-годишният сенатор е упрекнат за въздействие при наказателни следствия и напън за назначение на федерален прокурор в Ню Джърси, както и за противозаконни бизнес покупко-продажби. Твърди се, че той е лобирал в интерес на държавното управление на Египет.

Менендес е упрекнат още, че със брачната половинка си са приемали стотици хиляди долари подкупи и от трима предприемачи от Ню Джърси.

Часове след обвиняванията губернаторът на щата Фил Мърфи изиска незабавната оставка на Боб Менендес. Към него се причислиха още демократи, само че Менендес отговори, че няма да върви на никое място, а водачът на болшинството в Сената Чък Шумър сподели, че до момента в който въпросът бъде решен, сенаторът ще се отдръпна като ръководител на комисията по външни връзки.

За 10 години това е второ обвиняване към Менендес в корупция. През 2018 година против него е заведено сходно наказателно дело, само че съдът тогава го приключи, откакто правосъдните заседатели не можаха да реализират съглашение по отношение на виновността на сенатора.

По мотив изказванията в обвинителния акт, разкрит в петък, че управляващите са намерили в дома му пари в брой, натъпкани в пликове и облекла, Менендес съобщи, че това се дължи на страха на родителите му от конфискация на средствата от престоя им в Куба.

" Може да ви се стори старомодно, само че това бяха парични средства, изтеглени от персоналната ми спестовна сметка въз основа на приходите, които съм получавал законно през тези 30 години ", сподели той.

Според обвинителния акт управляващите са разкрили към 10 плика с десетки хиляди долари в брой, върху които имало пръстови отпечатъци на един от другите обвинени по делото.

Менендес засегна и връзките си с Египет, който играе централна роля в обвинителния акт против него, като загатна, че се е отнасял строго към страната поради задържането на американци и други " нарушавания на човешките права ".

Прокуратурата твърди, че той се е срещал с египетски военни и чиновници на разузнаването, предавал е непублична информация за чиновниците в посолството на Съединени американски щати в Кайро и е написал писмо от името на Египет, в което е помолил сътрудниците си от Сената да разблокират помощ на стойност 300 милиона $. Той не отговори непосредствено на тези обвинявания.

Инфо: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР