Сенатор демократ Лафонза Бътлър влезе в историята във вторник, когато

...
Сенатор демократ Лафонза Бътлър влезе в историята във вторник, когато
Коментари Харесай

Лафонза Бътлър положи клетва като най-новия сенатор на Калифорния

Сенатор демократ Лафонза Бътлър влезе в историята във вторник, когато постави клетва от вицепрезидента Камала Харис като първата чернокожа лесбийка, която влезе в Конгреса и единствената чернокожа жена, която сега служи в Сената.

Бътлър, който беше назначен от губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм да заеме мястото, останало овакантено след гибелта на сенатора от Демократическата партия Даян Файнщайн, става едвам третата чернокожа жена, която служи като сенатор на Съединени американски щати.

Нейната клетва обезпечава известно облекчение на така и така тясното болшинство в Сената, което в този момент е изправено пред несигурността на политическото бъдеще на сенатора от Ню Джърси Боб Менендес на фона на апелите за оставката му от страна на сътрудниците му поради федералното му обвиняване.

Бътлър, дълготраен синдикален водач и бранител на правата на абортите, стана първата цветнокожа жена през 2021 година, която управлява EMILY’s List, организация, отдадена на избирането на дами демократи, които поддържат правата на абортите.

Тя също е работила преди изборите през 2020 година в основана в Калифорния компания за политическа тактика, известна в този момент като Bearstar Strategies, където е била старши консултант на тогавашния Sen. Президентската акция на Харис.

Харис, която преди беше единствената чернокожа жена в Сената, освободи мястото си през 2021 година след избирането й за вицепрезидент. Нюсъм беше под мощен напън в Калифорния да избере чернокожа жена, която да я наследи, само че вместо това назначи Алекс Падила, тогавашен държавен секретар на Калифорния, който стана първият латиноамерикански сенатор от щата.

По-късно Нюсъм даде обещание да назначи чернокожа жена на мястото на Файнщайн, в случай че сенаторът подаде оставка преди края на мандата си. Той сподели предишния месец, че няма да назначи никакви претенденти, които да се състезават за мястото на Файнщайн, макар че офисът на Нюсъм съобщи в понеделник, че не са сложени условия на Бътлър и че всяко решение да се кандидатира за цялостен мандат ще бъде нейно персонално.

След церемонията по полагането на клетва Бътлър отхвърли да отговори на въпросите на кореспонденти дали ще се кандидатира за мястото през идната година.

Калифорния ще организира два избора за Сенат идващия ноември: специфични избори за оставащите месеци от мандата на Файнщайн до януари 2025 година и други за цялостен шестгодишен мандат.

Тези, които оповестиха, че ще се кандидатират за мястото, което в този момент заема Бътлър, включват трио демократи в Камарата на представителите: членовете на Камарата на представителите Адам Шиф, някогашен ръководител на разузнаването на Камарата на представителите, който е подсилен от някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси; Кейти Портър, някогашен заместник-председател на Прогресивната група на Конгреса; и Барбара Лий, някогашен ръководител на Black Caucus в Конгреса и член на управлението на Камарата на демократите. В конкуренцията са още демократът Лекси Рийс, софтуерен изпълнителен шеф, и републиканецът Ерик Ърли, който се кандидатира несполучливо за основен прокурор през 2022 година

Kyung Lah и Kaanita Iyer от CNN способстваха за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР