Сенатът на САЩ одобри отпускането на помощта за Украйна в

...
Сенатът на САЩ одобри отпускането на помощта за Украйна в
Коментари Харесай

Американският Сенат одобри помощта от $40 млрд. за Украйна

Сенатът на Съединени американски щати утвърди отпущането на помощта за Украйна в размер на 40 милиарда $, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Така законопроектът отива за автограф при президента Джо Байдън. Миналата седмица президентът Байдън изиска управлението на Конгреса да му прати незабавно за автограф законопроекта на стойност 39,8 милиарда $ за военна, икономическа и филантропична помощ.

Сенаторите одобриха законопроекта за помощта с огромно болшинство от 86 гласа за против 11 срещу. Днес в поддръжка на отпущането на помощта гласоподаваха всички сенатори от Демократическата партия и съвсем всички от Републиканската. Гласовете срещу пристигнаха от 11 републиканци - доста от които са последователи на изолационисткия дневен ред на някогашния президент Доналд Тръмп.

" Помощта идва. Това е в действителност значима помощ. Такава, която може да подсигурява, че украинците ще победят ", сподели водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.

Но сенаторът републиканец Ранд Пол се опълчи на това, което назова " подарък за Украйна ", и блокира бързото гласоподаване, потвърждавайки, че пакетът се нуждае от надзорен орган, който да следи за изразходването на средствата. Съединените щати " не са длъжни да хвърлят през вратата " и да оставят без контрол 40 милиарда $ помощ за Украйна, сподели Ранд Пол, който е върл либертарианец.

Пол, който съставлява Кентъки в Сената, постоянно показва противоречие по въпросите на външните работи и постоянно възразява против изпращането на долари за войни в чужбина, в които Съединени американски щати не вземат участие. " Не можем да спасим Украйна, като обречем на крах американската стопанска система ", съобщи той сенаторът.

От своя страна водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е корав покровител на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си и съобщи, че проваляне на Украйна ще заплаши комерсиалните сътрудници на Америка в Европа, ще увеличи разноските на Съединени американски щати за поддържане на сигурността там и ще насърчи автократите в Китай и на други места да заграбват територия в районите си.

Сега законопроектът отива за автограф при президента Байдън, което се счита за условност и се чака да стане във допустимо най-кратък период. Във Вашингтон желаеха той да бъде признат допустимо най-бързо, с цел да може близо три месеца след началото на съветската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не стопира.

Миналата седмица законопроектът за помощта за Украйна беше утвърден и от Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати с 368 гласа за против 57 срещу.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР