Сенатът на САЩ одобри днес с 63 срещу 36 гласа

...
Сенатът на САЩ одобри днес с 63 срещу 36 гласа
Коментари Харесай

На косъм САЩ избегнаха дефолта

Сенатът на Съединени американски щати утвърди през днешния ден с 63 против 36 гласа повишението на тавана на държавния дълг, увенчавайки тежки договаряния, траяли със седмици, и премахвайки заплахата от изпадането на Щатите в несъстоятелност (дефолт) с пагубни последици. Законопроектът беше признат единствено четири дни преди оповестения от американското финансово министерство краен период за избягването на дефолта, предадоха организациите.

Постигнатата сред демократи и републиканци договореност беше призната от Сената с безапелационно болшинство от 63 против 36 гласа ден откакто мина и в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите.

Това е огромна победа за стопанската система и народа на Съединени американски щати “, съобщи президентът демократ и добави, че ще подпише дефинитивно признатия нощес законопроект час по-скоро.

Той означи, че постигнатите преди този момент договорености с републиканците за повишението на дълга са компромисни, само че по думите му те ще разрешат да бъде избегнато изпадането на страната му в несъстоятелност. „ На договаряния никой не получава всичко, което желае “, установи американският президент.

Икономисти предизвестиха, че без такава договореност до понеделник държавното управление на Съединени американски щати щеше да остане без пари и да изпадне в неспособност да си заплаща сметките. 

Законопроектът е плод на компромис сред президента демократ Байдън и републиканците и ще разреши съществуващият таван на държавния дълг на Съединени американски щати от 31,4 трилиона $ да бъде нараснал по този начин, че държавното управление във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 година и да не изпадне в несъстоятелност. Но в подмяна демократите и президентът отстъпиха пред настояването на републиканците федералното държавно управление на Съединени американски щати да понижи бюджетните разноски.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишение на дълговия таван на Съединени американски щати и уточни, че в случай че това не е било направено, при допустимо изпадане на Щатите в несъстоятелност е щяла да възникне заплаха за „ милиони работни места и за спестявания на семействата в размер на трилиони долари “.

Чък Шумър, водачът на демократите в Сената, които са болшинство в тази камара, разгласи, че „ нацията може да си отдъхне “, тъй като е бил избегнат „ пагубен “ стопански провал.

Среднощната драма се състоя след поредност несполучливи гласувания на ремонти в законопроекта, импортирани най-вече от републиканците, които в един миг заплашваха да блокират процедурата.

Някои републиканци показаха неодобрение от отделените в законопроекта пари за защита.

„ Така, както е написан този законопроект, той слага армията в неизгодно състояние. Първите и най-важни долари, които заделяме всяка година, са за защитата на Съединени американски щати и отбраната на американските ползи “, съобщи сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина. 

Америка харчи повече пари, в сравнение с събира от налози, по тази причина взема заеми посредством издаване на държавни облигации, считани за едни от най-надеждните вложения в света.

Преди към 80 години американският законодател вкарва таван, над който държавното управление да не може да тегли дълг, само че от този момент той е повишаван над 100 пъти, като нормално това става без особени драми сред демократи и републиканци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР